Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κάμερον ανακοινώνει νέο νόμο κατά της φοροαποφυγής

Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά από τα Panama Papers. Το νομοσχέδιο αναμενόταν να εφαρμοστεί μέχρι το 2020. Η επιτάχυνση δε φαίνεται να ικανοποιεί τους επικριτές που λένε ότι η χώρα δεν έχει τη βούληση να πατάξει τη φοροαποφυγή.

Ο Κάμερον ανακοινώνει νέο νόμο κατά της φοροαποφυγής

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα μια νέα νομοθεσία που θα καθιστά τις εταιρίες ποινικά υπεύθυνες σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι βοηθούν τους πελάτες να αποφύγουν τη φορολογία. Ο νέος νόμος θα εφαρμοστεί ήδη από φέτος, καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να διορθώσει τη ζημιά από τα Panama Papers και από μια εβδομάδα ερωτήσεων σχετικά με τις οικονομικές του υποθέσεις.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ώστε να δράσει κατά της διαφθοράς σε όλες τις μορφές της, αλλά θα πάμε ακόμη παραπέρα», πρόκειται να πει ενώπιον της βουλής των κοινοτήτων ο Ντέιβιντ Κάμερον, σύμφωνα με απόσπασμα της ομιλίας του που έδωσε στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Γι' αυτό το λόγο θα νομοθετήσουμε φέτος ώστε να καταστήσουμε ποινικά υπεύθυνες τις εταιρίες που αποτυγχάνουν να σταματήσουν τους εργαζομένους τους από το να διευκολύνουν τη φοροαποφυγή», πρόκειται να επισημάνει.

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, το Μάρτιο του 2015, αλλά προηγούμενα η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί να εισάγει την νομοθεσία μέχρι το 2020.

Πάντως, το Reuters τονίζει πως η απόφαση για επιτάχυνση του συγκεκριμένου μέτρου μάλλον δε θα ικανοποιήσει τους πολλούς επικριτές του Βρετανού πρωθυπουργού στα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλες ομάδες που υποστηρίζουν πως η Βρετανία έχει ήδη τα εργαλεία για να πατάξει τη φοροαποφυγή, ωστόσο της λείπει η βούληση.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δημοσιοποίησε τις φορολογικές του δηλώσεις την Κυριακή, προκειμένου να περιορίσει λίγο την πίεση μετά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε τα Panama Papers, στα οποία αναφέρεται πως ο πατέρας του είχε στήσει ένα offshore fund.

Έπειτα από τέσσερις μέρες προσεκτικών δηλώσεων, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπέκυψε στην πίεση και παραδέχθηκε πως είχε επωφεληθεί από την εταιρία, πουλώντας τις μετοχές που κατείχε στο fund του πατέρα του το 2010. Την Κυριακή, ωστόσο, αναγνώρισε πως δεν είχε διαχειριστεί σωστά την υπόθεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v