Ο ΟΟΣΑ βλέπει πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη

Οι δείκτες του Οργανισμού συνεχίζουν να καταδεικνύουν επιβραδύνσεις σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία, αν και δείχνουν σταθεροποίηση στην Κίνα. Ο γενικός δείκτης έπεσε τον Φεβρουάριο στο 99,6 από 99,7 τον Ιανουάριο.

Ο ΟΟΣΑ βλέπει πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη

Η οικονομική ανάπτυξη πρόκειται να επιβραδυνθεί στην Ιταλία αλλά να παραμείνει σταθερή στον Καναδά τους ερχόμενους μήνες, ενώ η προοπτική για τα ανεπτυγμένα κράτη συνολικά εξακολουθεί να αποδυναμώνεται, σύμφωνα με δείκτες που έδωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ.

Το ερευνητικό σώμα με έδρα το Παρίσι τόνισε πως οι μετρήσεις του για τη μελλοντική οικονομική δραστηριότητα -βασισμένες στα διαθέσιμα δεδομένα για τον Φεβρουάριο- εξακολουθούν να καταδεικνύουν επιβραδύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Ο γενικός κορυφαίος δείκτης του Οργανισμού για τα 34 μέλη του έπεσε σε 99,6 από 99,7 τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μια ανάγνωση κάτω των 100 μονάδων, η οποία δείχνει την πτωτική τάση.

Συνολικά, οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η παγκόσμια οικονομία είναι απίθανο να επιταχυνθεί φέτος, ενώ προηγήθηκαν αρκετά χρόνια απογοητευτικής ανάπτυξης. Ωστόσο, ταυτόχρονα δείχνουν ότι η κινεζική οικονομική ανάπτυξη πρόκειται να σταθεροποιηθεί έπειτα από την πρόσφατη επιβράδυνση, που πυροδότησε ανησυχίες πως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ίσως οδεύει προς «ανώμαλη προσγείωση».

Η μεταστροφή των δεικτών προς μια πιο ζοφερή προοπτική για την παγκόσμια οικονομία δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη έπειτα από τη δύσκολη αρχή που σημειώθηκε τους πρώτους μήνες του 2016, σχολιάζει το MarketWatch, κυρίως αφού οι χρηματοπιστωτικές αγορές καταρρέουν σε όλο τον κόσμο αναβιώνοντας τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Επιπλέον, ολοένα αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι κεντρικές τράπεζες, από μόνες τους, δεν μπορούν να σταματήσουν την πτώση της οικονομίας σε πιο αδύναμη ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v