Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος πονοκέφαλος για τις μεγάλες τράπεζες τα δάνεια στην ενέργεια

Δάνεια σε εταιρίες ενέργειας που δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί, θα αυξήσουν την έκθεση των τραπεζών σε έναν τομέα από τον οποίο προσπαθούν να απεγκλωβιστούν. Οι επενδυτές μόλις πρόσφατα έμαθαν για τα δάνεια που οι εταιρίες δεν έχουν πάρει ακόμη.

Νέος πονοκέφαλος για τις μεγάλες τράπεζες τα δάνεια στην ενέργεια

Ένα ερώτημα 147 δισ. δολαρίων για τις τράπεζες είναι το αν οι εταιρίες ενέργειας θα αγγίξουν τα πιστωτικά τους όρια. Όταν οι μεγάλες τράπεζες αρχίσουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους την Τετάρτη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στα τεράστια αυτά δάνεια που δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και για τα οποία οι επενδυτές δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι πρόσφατα.

Αυτά τα δάνεια έχουν ήδη εγκριθεί ώστε να δοθούν στις εταιρίες ενέργειας, ωστόσο οι τελευταίες δεν τα έχουν ακόμη αξιοποιήσει. Πολλές τράπεζες ιστορικά δεν είχαν αποκαλύψει αυτό το ζήτημα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να παρακολουθούν τις εξελίξεις σε σχέση με τις παρατεταμένα χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο και το αέριο.

Η Wall Street Journal αναφέρει πως κατά τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες έχουν βάλει στην άκρη δισεκατομμύρια προκειμένου να καλύψουν πιθανές απώλειες από δάνεια που συνδέονται με την ενέργεια, μια τάση που μάλλον θα συνεχιστεί.

Τα μη χρηματοδοτημένα δάνεια συνολικού ύψους 147 δισ. δολαρίων έχουν αποκαλυφθεί από τις 10 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays. Στις τέσσερις μεγαλύτερες από αυτές –τις JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup και Wells Fargo- αντιστοιχεί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v