Πρώην trader της UBS αντιμετωπίζει αποκλεισμό από τον κλάδο λόγω του Libor

Η αρμόδια αρχή έχει ήδη αποκλείσει τέσσερα άτομα, εκ των οποίων το ένα πριν από δύο μέρες. Μετά τα πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, έχει στρέψει την προσοχή της σε μεμονωμένα άτομα. Τα εννέα δισ. έχουν αγγίξει τα πρόστιμα παγκοσμίως.

Πρώην trader της UBS αντιμετωπίζει αποκλεισμό από τον κλάδο λόγω του Libor

Η βρετανική αρμόδια ρυθμιστική αρχή προτίθεται να αποκλείσει έναν πρώην trader του UBS Group, λόγω του ρόλου του στη χειραγώγηση του δείκτη αναφοράς Libor. Πρόκειται για τον δεύτερο τραπεζίτη που στοχοποιεί αυτή την εβδομάδα η υπηρεσία γι' αυτή την υπόθεση.

Η Αρχή Χρηματοπιστωτικής Συμπεριφοράς (Financial Conduct Authority - FCA) ανέφερε σήμερα πως ο Arif Hussein προσπάθησε να επηρεάσει το δείκτη 21 φορές μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2009. Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι ο πρώην trader αντιμάχεται την απόφασή της και έχει απευθυνθεί σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Το Bloomberg εξηγεί πως, αφού επέβαλε πρόστιμα εκατοντάδες εκατομμυρίων στερλινών –περιλαμβανομένου ενός ύψους 160 εκατ. στην UBS- για το σκάνδαλο, η αρμόδια αρχή έχει στρέψει στην προσοχή της σε μεμονωμένα άτομα. Την Τρίτη, ο πρώην trader της Royal Bank of Scotland, Paul White, αποκλείστηκε από τη βιομηχανία λόγω της εμπλοκής του στη χειραγώγηση.

Σε περίπτωση που η FCA κερδίσει τη δικαστική διαμάχη, ο Hussein θα είναι το πέμπτο άτομο που του απαγορεύεται να ξαναεργαστεί στη βιομηχανία λόγω της χειραγώγησης του δείκτη αναφοράς.

Τα πρόστιμα παγκοσμίως για την υπόθεση αυτή, έχουν αγγίξει περίπου τα εννέα δισ. δολάρια, ενώ περισσότεροι από 20 traders έχουν καταδικαστεί. Πάντως, πέρυσι, αν και καταδικάστηκε ο Tom Hayes που εργαζόταν στην UBS, το δικαστήριο απάλλαξε έξι άτομα που δούλευαν μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v