Η IKEA οριστικοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 30 χρόνων

Η εταιρία προσπαθεί να ικανοποιήσει πελάτες που επιθυμούν διαδικτυακές αγορές και συγκεκριμένα σημεία παραλαβής. Προχωρά σε μεγάλη αναδιάρθρωση μεταβιβάζοντας ιδιοκτησίες, αν κι οι ειδικοί ανησυχούν για την ομαλή λειτουργία μετά τις αλλαγές.

Η IKEA οριστικοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων 30 χρόνων

Τα στελέχη της σουηδικής ΙΚΕΑ οριστικοποιούν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην οποία έχει προχωρήσει ο κολοσσός εδώ και πάνω από 30 χρόνια, με στόχο η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο να προσαρμοστεί καλύτερα στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών, να αυξήσει το μέγεθός της και να αποφύγει τα πλήγματα από νέες εταιρίες, όπως συνέβη με τους ανταγωνιστές της.

Ειδικοί επισημαίνουν πως οι αλλαγές που σχεδιάζονται, οι οποίες περιλαμβάνουν διασπάσεις στο IKEA Group, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία που καθιστά την εταιρία τόσο αποδοτική.

To «concept» του ΙΚΕΑ θα πρέπει να αλλάξει ουσιαστικά, προκειμένου να ικανοποιήσει έναν αυξανόμενο αριθμό πελατών που επιθυμούν περισσότερα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων, την ικανότητα να αγοράζουν από το διαδίκτυο και να παραλαμβάνουν από συγκεκριμένα σημεία.

Ωστόσο, τα στελέχη τονίζουν πως τέτοιος επανασχεδιασμός στο επιχειρηματικό μοντέλο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς να προσαρμοστούν βασικές λειτουργίες όπως τα logistics. Ως εκ τούτου, το IKEA Group μεταβιβάζει την ιδιοκτησία κάποιων οντοτήτων στη μικρή εταιρία Inter IKEA με έδρα στην Ολλανδία, που κατέχει ήδη το brand IKEA.

Η σχεδόν άγνωστη εταιρία παίζει προς το παρόν έναν πολύ μικρό ρόλο στο σύνολο του ομίλου απασχολώντας 1.500 ανθρώπους, έναντι 160.000 που εργάζονται στο IKEA Group –το οποίο στην πραγματικότητα ονομάζεται INGKA Holding και έχει έδρα το Leiden.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, τα περιθώρια της INGKA είναι 14% και της Inter IKEA ακόμη υψηλότερα. Αντίθετα, όμιλοι σουπερμάρκετ όπως το γερμανικό Metro, αλλά και εταιρίες που λειτουργούν στη λογική «κάν' το μόνος σου», όπως οι Home Retail και Kingfisher, συνήθως έχουν περιθώρια κάτω του 5%. Του Amazon, είναι κάτω του 2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v