Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφορά CaixaBank για την πορτογαλική Banco BPI

Η ισπανική τράπεζα έχει ήδη στην κατοχή της το 44% της BPI και επιθυμεί να αγοράσει όλο το υπόλοιπο μερίδιο. Προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ. Αναμένει ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Προσφορά CaixaBank για την πορτογαλική Banco BPI

Η CaixaBank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, προσφέρθηκε να εξαγοράσει το υπόλοιπο μερίδιο της πορτογαλικής Banco BPI που δεν της ανήκει ακόμη, για 1,6 δισ. ευρώ.

Η ισπανική τράπεζα, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της το 44% της BPI, προσφέρει 1,1 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η προσφορά ήρθε αφού η τράπεζα δεν κατάφερε να κλείσει μια συμφωνία την Κυριακή με την Santoro Finance, την οποία ελέγχει η επενδύτρια Ιζαμπέλ ντος Σάντος από την Ανγκόλα. Η CaixaBank και η ντος Σάντος είναι οι δύο μεγαλύτεροι μέτοχοι της BPI, ενώ η CaixaBank προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας ήδη εδώ και ένα χρόνο, μεταδίδει το Reuters.

«Είναι ένα εύλογο βήμα στη διεθνή επέκταση της CaixaBank, δεδομένου ότι έχει γνώση και της BPI και του πορτογαλικού τραπεζικού τομέα, όπου η τράπεζα είναι ενεργή από το 1995», ανέφερε η τράπεζα στην ανακοίνωσή της.

Η συμφωνία πρέπει να πάρει την έγκριση τουλάχιστον του 50% των μετόχων της CaixaBank. Η τράπεζα αναμένει η συναλλαγή να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου, ενώ εκτιμά πως με τη συμφωνία θα επιτύχει μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ 97 και 146 μονάδων βάσης.

Παράλληλα τόνισε πως αναμένει συνέργειες κόστους από τη συμφωνία, περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τρίτο έτος, καθώς και συνέργειες εσόδων 35 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εκτιμά τα κόστη αναδιάρθρωσης περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v