ΙΕΑ: Το 2017 θα ισορροπήσει η αγορά πετρελαίου

Φέτος αναμένεται η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών στην προμήθεια πετρελαίου εκτός ΟΠΕΚ, ενώ η ζήτηση είναι αυξημένη σε Ινδία, Κίνα, αναδυόμενες αγορές. Το αργότερο το 2017 αναμένεται να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά και τις τιμές του πετρελαίου.

ΙΕΑ: Το 2017 θα ισορροπήσει η αγορά πετρελαίου

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας δήλωσε πως αναμένει να επανέλθει η ισορροπία στην αγορά πετρελαίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια σημαντική οικονομική επιβράδυνση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Fatih Birol ανέφερε πως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν μειώσει τις πετρελαϊκές επενδύσεις κατά περίπου 40% τα τελευταία δυο χρόνια, με μεγάλες πτώσεις σε ΗΠΑ, Καναδά, Λατινική Αμερική και Ρωσία, ενώ η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής θα επιταχυνθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια.

«Αυτή τη χρονιά περιμένουμε την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών στην προμήθεια πετρελαίου από χώρες εκτός ΟΠΕΚ , σχεδόν 700.000 βαρέλια ημερησίως. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης κινείται σε έντονους ρυθμούς, σε Ινδία, Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές», δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Στο τέλος αυτής της χρονιάς ή το αργότερο το 2017, περιμένουμε η αγορά πετρελαίου και οι τιμές να εξισορροπήσουν. Όταν κοιτάζουμε όλα τα θεμελιώδη –ζήτηση, προσφορά και μετοχές- έχω κάθε λόγο να πιστεύω πως απουσία κάποιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης θα δούμε ισορροπία στην αγορά το αργότερο μέχρι το 2017».

Ο Birol ανέφερε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες για τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου, παρά την ανάκαμψη στις τιμές του Brent πάνω από τα 45 δολάρια.

«Νομίζω πως τα 45 δολάρια είναι κάποια ανακούφιση για όλους τους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, όμως αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από το να κάνει ολόκληρη την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου κερδοφόρα για τις ΗΠΑ».

Δήλωσε επίσης πως οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μισό εκατ. δολάρια ημερησίως φέτος, μετά την άρση των κυρώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v