Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Όχι σε υπερβολές για τα Panama Papers...

Οι εταιρείες προειδοποιούν ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών τους στοιχείων ενδέχεται να βλάψει την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών λένε πως δεν θα πρέπει να είναι υπερβολικές οι αντιδράσεις. Τι προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ: Όχι σε υπερβολές για τα Panama Papers...

Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποκαλύψει δημοσίως τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα μεγάλων εταιρειών προκαλεί ανησυχία στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συνιστούν προσοχή μετά τη διαρροή των Panama Papers.

Υπό την πίεση των αποκαλύψεων για τις offshore εταιρείες που έκρυβαν περιουσιακά στοιχεία, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε στις 12 Απριλίου σχέδιο για αύξηση της φορολογικής διαφάνειας των πολυεθνικών εταιρειών, περιλαμβανομένης της δημοσιοποίησης των δραστηριοτήτων τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Οι εταιρείες έχουν προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την φήμη τους, καθώς ορισμένα στοιχεία μπορεί να παρερμηνευθούν αν δημοσιοποιηθούν. Οι μη ευρωπαϊκές εταιρείες ενδέχεται, επίσης, να αποκτήσουν πολύτιμες πληροφορίες για τους ευρωπαίους ανταγωνιστές τους, βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητά τους, σύμφωνα με τους εμπορικούς συνδέσμους.

«Θα προτιμούσαμε ως πρώτο βήμα τα εταιρικά φορολογικά στοιχεία να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές και όχι στο κοινό», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Edward Scicluna, πριν την συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Άμστερνταμ σήμερα.

«Δεν θα πρέπει να υπερβάλουμε στις αντιδράσεις μας», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας για τα ανταγωνιστικά ρίσκα για τις εταιρείες της ΕΕ αν υιοθετηθούν υπερβολικά αυστηροί κανονισμοί για τη διαφάνεια.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως τάσσεται υπέρ της δημοσιοποίησης όμως «ορισμένοι ανησυχούν πως θα βλάψει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ευρώπης».

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα δικαιώματα για την προστασία προσωπικών δεδομένων», είπε από την πλευρά του ο βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt.

Το προσχέδιο των κανόνων της ΕΕ απαιτεί οι εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω των 750 εκατ. ευρώ να δημοσιοποιούν τα φορολογικά τους δεδομένα σε όλες τις χώρες της ΕΕ στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Την τελευταία στιγμή, η Κομισιόν διεύρυνε την απαίτηση για δημοσιοποίηση και στις δραστηριότητες των εταιρειών σε φορολογικούς παράδεισους.

Η Κομισιόν αρχικά είχε προτείνει τον Ιανουάριο τα λεπτομερή φορολογικά στοιχεία των εταιριών να είναι διαθέσιμα στις φορολογικές αρχές κάθε χώρας της ΕΕ, όχι όμως και στο ευρύτερο κοινό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v