Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για την διαχείριση του λιμένα της Λεμεσού

Ο υπουργός μεταφορών τόνισε ότι τα τρία συμβόλαια για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, σηματοδοτούν τη «νέα σελίδα για το μεγάλο λιμάνι της Κύπρου». O ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Κύπρος: Έπεσαν οι υπογραφές για την διαχείριση του λιμένα της Λεμεσού
Νέα εποχή ξεκινά από σήμερα για το λιμάνι Λεμεσού, σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Μάριο Δημητριάδη, που υπέγραψε σήμερα τα συμβόλαια με ιδιώτες επενδυτές για τη διαχείριση του λιμένα, μεταδίδει το Stockwatch.

Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε στις 11 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο.

Ο υπουργός μεταφορών τόνισε ότι τα τρία συμβόλαια για την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, σηματοδοτούν τη «νέα σελίδα για το μεγάλο λιμάνι της Κύπρου».

Την άδεια διαχείρισης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων πήρε η κοινοπραξία Eurogate/Interorient και East Med Holdings και η κοινοπραξία DP World/GP Vasilopoulos πήρε τις άδειες διαχείρισης για τις θαλάσσιες υπηρεσίες και το σταθμό γενικού εμπορίου.

«Η οικονομία της χώρας αποκτά μια νέα πύλη ανάπτυξης. Η νέα εποχή για το λιμάνι Λεμεσού ξεκινά», ανέφερε σε ομιλία του στην τελετή υπογραφής των συμβολαίων ο κ. Δημητριάδης προσθέτοντας ότι το κράτος θα έχει έσοδα €1,9 δισ. στα επόμενα 25 χρόνια.

Με την υπογραφή των συμβολαίων το κράτος θα εισπράξει €10 εκ. ως μπόνους υπογραφής.

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΑΛΚ και γενικός διευθυντής του υπουργείου μεταφορών μιλώντας στην κρατική τηλεόραση τόνισε ότι από σήμερα αλλάζουν πολλά.

Το κράτος, είπε, ήθελε να συνεργαστεί με εξειδικευμένους επενδυτές κάτι το οποίο έγινε μέσω διαφανούς διαγωνισμού και αυτή τη στιγμή δημιουργείται ένας σταθμός μόνο για εμπορευματοκιβώτια.

Είναι μία υπηρεσία, πρόσθεσε, η οποία προϋπήρχε και μέσω της οποίας φορτώνονται και ξεφορτώνονται τα εμπορευματοκιβώτια.

«Αυτό το οποίο θα αλλάξει είναι ο εκσυγχρονισμός των μηχανισμών και μηχανημάτων όπως είναι οι γερανογέφυρες και θα υπάρξει μία διαχείριση από ανθρώπους πολύ καλούς γνώστες του αντικειμένου».

Δημιουργήθηκε επίσης σταθμός πολλαπλών φορτίων όπου μέσω αυτού του σταθμού θα διεξάγεται το γενικό φορτίο με τη διακίνηση όλων των εμπορευμάτων που εξάγονται ή εισάγονται εκτός ή εντός Κύπρου.

Την υπηρεσία αυτή θα τη διαχειρίζεται μία εταιρεία, η Dp world, με τεράστιες, όπως σημείωσε, εμπειρίες και η οποία θα φέρει νέες μεθόδους που θα αναβαθμίσουν σημαντικά την υπηρεσία.

Σε αυτό το συμβόλαιο περιλαμβάνεται και το νέο τερματικό επιβατών το οποίο κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το τρίτο συμβόλαιο αφορά στην υπηρεσία θαλάσσιων υπηρεσιών.

Και τα τρία συμβόλαια προβλέπεται ότι ουσιαστικά θα παρέχουν τη διαχείριση του λιμένα Λεμεσού σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες.

Η μόνη υπηρεσία που δεν δόθηκε σε ιδιώτη επενδυτή είναι η διαχείριση κάποιων χώρων στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμανιού.

Πρόκειται για κάποιους χώρους τους οποίους θα συνεχίσει να διαχειρίζεται η αρχή λιμένων.

Σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση εταιρειών ενέργειας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο διεξάγει κάποιες συνομιλίες με τον Τotal και αναμένεται η εν λόγω εταιρεία να εγκατασταθεί στο σταθμό πολλαπλών φορτίων.

Ο κ. Μιχαηλίδης διευκρίνισε ότι οι άδειες παραχώρησης έχουν υπογραφεί, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η αρχή λιμένων συνεχίζει να λειτουργεί το λιμάνι μέχρι τέλος Ιανουαρίου.

«Είναι μία μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι τρείς διαχειριστές θα ετοιμαστούν για να οργανώσουν τις υπηρεσίες, τα γραφεία τους και να ετοιμάσουν την οργανική τους δομή» παρατήρησε.

Σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας, ο πρόεδρος της ΑΛΚ σημείωσε ότι τη γενική διαχείριση στο ποιος εισέρχεται ή εξέρχεται του λιμένα θα τον έχουν οι ιδιώτες διαχειριστές, όμως τόνισε, να προκύπτει οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποιο πλοίο, ή προκύπτουν ερωτήματα, στο λιμάνι θα είναι πάντα παρών λειτουργός της αρχής λιμένων ο οποίος θα έχει αρμοδιότητες για να λαμβάνει τον τελικό λόγο.

Επίσης, πρόσθεσε, ότι θα εποπτεύεται καθημερινά το λιμάνι από ανθρώπους της αρχής λιμένων.

Ο κ. Μιχαηλίδης διαβεβαίωσε ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς καθώς δεν θα κινδυνεύσουν οι θέσεις εργασίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v