Η Mitsubishi «μαγείρευε» τα τεστ οικονομίας από το… 1991

Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ισχυριστεί ότι άρχισε να «πειράζει» τα δεδομένα από το 2002. Πηγές αναφέρουν ότι το έκανε ήδη από το 1991. Το Υπουργείο Μεταφορών έχει ξεκινήσει έρευνα, ο S&P προειδοποιεί για υποβάθμιση.

Η Mitsubishi «μαγείρευε» τα τεστ οικονομίας από το… 1991

Η Mitsubishi Motors χρησιμοποιούσε μεθόδους για να ξεγελάσει τις δοκιμές οικονομίας στα καύσιμα, που δεν συμμορφώνονταν με τους ιαπωνικούς κανονισμούς, ήδη από το 1991, δηλαδή πολύ νωρίτερα απ' ότι είχε ισχυριστεί, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Η έκτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας έχει χάσει τη μισή χρηματιστηριακή της αξία -περίπου 3,9 δισ. δολάρια- από την περασμένη εβδομάδα, οπότε αποκάλυψε πως «παραφούσκωνε» τα σχετικά στοιχεία για τέσσερα μοντέλα της, περιλαμβανομένων δύο που κατασκευάζονταν για την Nissan Motor.

Η εταιρία είχε επίσης αναφέρει ότι χρησιμοποίησε τέτοιου είδους μεθόδους από το 2002 και μετά.

Αν και εκπρόσωπός της έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες, η Mitsubishi αναμένεται να ενημερώσει επισήμως επί του θέματος αργότερα σήμερα.

Η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστηρίξει ότι κινήθηκε με βάση τα αμερικανικά πρότυπα, όπου η οδήγηση υψηλής ταχύτητας σε αυτοκινητόδρομους είναι συνηθισμένη. Αντίθετα, τα ιαπωνικά πρότυπα εστιάζουν περισσότερο στην οδήγηση στην πόλη, όπου το «σταμάτα-ξεκίνα» οδηγεί στη χρήση περισσότερου καυσίμου.

Ο υπουργός Μεταφορών της χώρας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει δημιουργήσει μια ομάδα που θα εξετάσει το πώς άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες υποβάλλουν τα δικά τους στοιχεία.

Οι αποκαλύψεις έχουν πυροδοτήσει φόβους για αυξημένα κόστη από αποζημιώσεις και πρόστιμα, ενώ έχουν οδηγήσει τις ιαπωνικές αρχές να εισβάλλουν σε μία από τις εγκαταστάσεις έρευνας και ανάπτυξης της Mitsubishi.

Ο Standard & Poor's επίσης έχει προειδοποιήσει για πιθανή υποβάθμιση της εταιρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v