Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρωσικές μπίζνες στα συριακά ερείπια

Η αξία των συμβάσεων της Συρίας με την ρωσική αμυντική βιομηχανία εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια. Για το Κρεμλίνο, όμως, η πραγματική ανταμοιβή δεν είναι μόνο αυτά τα 4 δισ. δολάρια...

Ρωσικές μπίζνες στα συριακά ερείπια

Το μεγάλο παιγνίδι της επόμενης μέρας μετά τον εμφύλιο πόλεμο φαίνεται ότι ξεκινά στην Συρία.Πρόκειται για ένα παιγνίδι δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο θα επικεντρώνεται στις μπίζνες στην ανοικοδόμησης και φαίνεται ότι σε αυτό η Ρωσία προσπαθεί να έχει το πρώτο λόγο.

Πρίν δύο χρόνια η Παγκόσμια Τράπεζα διατύπωσε την εκτίμηση ότι το κόστος της ανοικοδόμησης όσων έχουν ήδη καταστραφεί στην Συρία θα είναι πάνω από 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό το τεράστιο ποσό είναι για τον ρώσο πρόεδρο, ο οποίος βλέπει την ρωσική οικονομία να καταρρέει ένα τεράστιο δέλεαρ καθώς απο την μία πλευρά εξασφαλίζει μόνιμότερα οικονομικά ερείσματα στην περιοχή και απο την άλλη δημιουργεί ένα μεγάλο κόστος ευκαιρίας στην περίπτωση που οι μελλοντικές συριακές κυβερνήσεις αμφισβητήσουν τις πολιτικές συμφωνίες που εξασφάλισε η Δαμασκός απο το καθεστώς Ασσαντ σε αντάλλαγμα την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη που του παρείχε αφειδώς η Μόσχα απο την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.

Τα πρώτα σημάδια για την επερχόμενη οικονομική διείσδυση της Μόσχας στην Συρία στάλθηκαν πριν μερικές μέρες απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Συρίας . Ο κ.Wael Al-Halqi ανακοίνωσε ότι η χώρα του και η Ρωσία έχουν υπογράψει μια συμφωνία για την αποκατάσταση των υποδομών στη χώρα αξίας € 850.000.000 (960.000.000 $).Η συμφωνία αυτή αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια και στην βιομηχανία πετρελαίου.Ειδικότερα η ρωσική πλευρά θα αναλάβει την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα σχεδόν το 60% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας δεν λειτουργούν είτε λόγω καταστροφών είτε λόγω έλλειψης καυσίμων.Σημειώνεται ότι ο τομέας του πετρελαίου έχει πληγεί ακόμα περισσότερο από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας."

Οι εγκαταστάσεις διυλιστηρίων της χώρας, που έχουν παραμείνει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, είναι πλέον στα όριά τους καθώς , η χώρα χρειάζεται 35.000 τόνων πετρελαίου την ημέρα.Δαμασκός έχει επίσης την πρόθεση να επαναλάβει τις κανονικές δραστηριότητες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, αμέσως μετά την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη χώρα το 2011-2012.

Οι συμφωνίες αυτές είναι συνέχεια μίας μακράς αλυσίδας οικονομικών συμφωνιών οι οποίες υπογράφηκαν κατα την διάρκεια των συγκρούσεων.Τον Δεκέμβριο του 2013, η ρωσική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Soyuzneftegaz συνήψε μια συμφωνία 90 εκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Πετρελαίου της Συρίας για εξερεύνηση και παραγωγή στα ύδατα τής Μεσογείου. Αξιωματούχοι του τομέα πετρελαίου τής Συρίας έχουν εκφράσει την πεποίθηση τους ότι τα ύδατα αυτά διαθέτουν σημαντικά αποθέματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Αλλά οι ρωσικές εταιρείες δεν επενδύουν στην Συρία κατά κύριο λόγο επειδή έχουν πολλά να κερδίσουν (η Ρωσία ήταν μόλις ο ένατος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος τής Συρίας πριν από την κρίση, που αντιστοιχεί μόνο στο 3% τού εμπορίου)˙ Είναι επειδή η Ρωσία έχει πάρα πολλά να χάσει.

Η αξία των συμβάσεων της Συρίας με την ρωσική αμυντική βιομηχανία (η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων προς το καθεστώς), εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 4 δισ. δολάρια. Για το Κρεμλίνο, όμως, η πραγματική ανταμοιβή δεν είναι μόνο αυτά τα 4 δισ. δολάρια.

Είναι ότι με το να κρατά τον Άσαντ στη ζωή, διατηρεί οικονομική και ναυτική βάση στην περιοχή τής Μεσογείου.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v