Η CaixaBank ανακοίνωσε ετήσια πτώση της τάξης του 27% στα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου σε 273 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των ισχνών εσόδων από το δανεισμό και τις αμοιβές σε μια περίοδο κατά την οποία η τράπεζα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα αρνητικά επιτόκια και άλλα εμπόδια στην κερδοφορία της.
Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας σε όρους αξίας, θα εμφάνιζε καθαρά κέρδη ύψους 287 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 1,02 δισ. ευρώ –το οποίο μεταφράζεται σε πτώση 10,4%-, γεγονός που συνάδει με τις προσδοκίες των αναλυτών.
Η CaixaBank έχει στρέψει την προσοχή της στη γειτονική Πορτογαλία στοχεύοντας σε μια επέκταση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, τόνισε ότι για μία ακόμη φορά θα προσπαθήσει να πάρει τον έλεγχο της πορτογαλικής τράπεζας Banco BPI, αν και προηγούμενη απόπειρα είχε αποτύχει λόγω αντιρρήσεων κάποιων μετόχων για την προτεινόμενη τιμή.
Η ισπανική τράπεζα έχει ήδη στην κατοχή της το 44,1% της BPI και επιθυμεί να πάρει τον πλήρη έλεγχο προκειμένου να την καθοδηγήσει προς μια τόνωση της κερδοφορίας.