Η επαναγορά οχημάτων ντίζελ θα κοστίσει στη VW 8 δισ. ευρώ

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ισχυρίζεται ότι ο όμιλος είναι αρκετά εύρωστος για να «σηκώσει» το οικονομικό βάρος. Τα ποσά που έχει βάλει στην άκρη δείχνουν ότι αναμένει σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα απ' ότι προβλέπουν οι αναλυτές.

Η επαναγορά οχημάτων ντίζελ θα κοστίσει στη VW 8 δισ. ευρώ

Η Volkswagen τόνισε πως αναμένει κόστη ύψους σχεδόν οκτώ δισ. ευρώ από την επαναγορά των οχημάτων ντίζελ που επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο εκπομπών ρύπων.

Αυτά τα κόστη περιλαμβάνονται στις δαπάνες ύψους 16,2 δισ. από τα κέρδη του 2015, τις οποίες ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η αυτοκινητοβιομηχανία. Η εταιρία περιέγραψε αναλυτικά για πρώτη φορά τα κόστη από το σκάνδαλο, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου στο Wolfsburg.

Η εταιρία έχει βάλει στην άκρη επτά δισ. παραπάνω για λεγόμενους «νομικούς κινδύνους», οι οποίοι περιλαμβάνουν νομικές αμοιβές, αναμενόμενα πρόστιμα και άλλες αποζημιώσεις. Το MarketWatch σχολιάζει ότι το ποσό δείχνει πως η Volkswagen αναμένει σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και ποινές σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

«Ο όμιλος της Volkswagen είναι αρκετά εύρωστος ώστε να αντέξει αυτό το οικονομικό βάρος», ισχυρίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος Matthias Müller.

Πάντως, η εταιρία σημειώνει πρόοδο με την ανάκληση των οχημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και έχει καθυστερήσει στην Ευρώπη. Η γερμανική αρμόδια αρχή KBA δεν έχει ακόμη εγκρίνει το προτεινόμενο σχέδιο της VW για την ανάκληση του μοντέλου Passat. Ο CEO έχει επισημάνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο να προχωρήσει αντ' αυτού με κάποιο άλλο μοντέλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v