H E.E. θέλει γρήγορο «διαζύγιο» αν οι Βρετανοί ψηφίσουν Βrexit

Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι δύο χρόνια η διορία για διαπραγμάτευση της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτακτη σύσκεψη στις 26 Ιουνίου αν το δημοψήφισμα βγάλει Brexit.

H E.E. θέλει γρήγορο «διαζύγιο» αν οι Βρετανοί ψηφίσουν Βrexit

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επέμεινε στην γρήγορη έκδοση ενός διαζυγίου με το Ηνωμένο Βασίλειο προτού ξεκινήσει να χτίζει μια νέα σχέση με την χώρα, εφόσον οι ψηφοφόροι αποφασίσουν τον Ιούνιο υπέρ του Brexit.

Δύο πηγές της Ε.Ε. που γνωρίζουν τα τελευταία σχέδια του μπλοκ για ένα πιθανό Brexit δήλωσαν στο Reuters την Πέμπτη πως δεν υπάρχει καμία διάθεση να παραταθούν τα δύο χρόνια που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας για την διαπραγμάτευση μιας αποχώρησης.

Η σκληρή στάση των Βρυξελλών σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει χωρίς κάποιας μορφής ευνοϊκή σχέση με τον μεγαλύτερο εμπορικό του εταίρο.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι Βρετανοί θα αποφασίσουν στο τέλος να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στις 23 Ιουνίου.

Ωστόσο σε περίπτωση μιας ψήφου υπέρ της εξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχέδια για την διενέργεια έκτακτης σύσκεψης στις 26 Ιουνίου για τον καθορισμό της στρατηγικής της, σημείωσε μια πηγή στο Reuters.

Oι ηγέτες της Ε.Ε. θα έχουν μια σύντομη Σύνοδο Κορυφής με την Βρετανία δύο ημέρες μετά, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση θα υποβάλλει επίσημη αίτηση για αποχώρηση. Τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη θα συναντηθούν χωρίς Βρετανούς εκπροσώπους για να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, βασιζόμενα σε προτάσεις της Κομισιόν.

«Είναι προς το συμφέρον μας να πάμε σε ένα διαζύγιο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Δεν υπάρχει διάθεση για διαπραγμάτευση νέων όρων μέσα στα πρώτα δύο χρόνια» είπε μια πηγή.

Άλλη πηγή τόνισε: «Όσο πιο σύντομα τόσο καλύτερα. Κανείς δεν θέλει να περάσει τα δύο χρόνια. Η ζωή συνεχίζεται».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v