Όπλα και διπλωματία

H Κίνα τείνει να ενσωματώνει τις συμφωνίες όπλων σε πιο ολοκληρωμένες διμερείς συμφωνίες που αφορούν επενδύσεις σε υποδομές και δάνεια με ευνοϊκούς όρους, καθιστώντας τις συμφωνίες ακόμη πιο ελκυστικές για κυβερνήσεις χωρών με ανεπαρκεία ταμειακών διαθεσίμων.

Όπλα και διπλωματία

Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια αγορά όπλων αναβαθμίζεται καθώς έχει μετατραπεί σε έναν σημαντικό εξαγωγέα όπλων. Είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας στον κόσμο και οι προοπτικές είναι ευοίωνες παρά την σημαντική μείωση των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού.

Συνδέοντας την προμήθεια στρατιωτικού υλικού με γενικότερες οικονομικές και πολιτικές συμφωνίες, ήδη έχει διεισδύσει στην αγορά του αναπτυσσόμενου κόσμου, κάτι που την καθιστά ισχυρό ανταγωνιστή τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι εξαγωγές της απευθύνονται κυρίως στην Ασία -όπως στο Μπαγκλαντές, στη Μιανμάρ και στο Πακιστάν- ενώ η Κίνα είναι επίσης ο υπ' αριθμόν ένα προμηθευτής των αφρικανικών ναυτικών δυνάμεων, με πελάτες, για παράδειγμα, την Αλγερία και τη Νιγηρία. Επίσης πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές στο Ιράν και στη Βενεζουέλα.

Παράλληλα, η κινεζική παραγωγή εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την ασφαλή προμήθεια των κινεζικών ένοπλων δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κινεζικού Λαού ακόμα αγοράζει στρατιωτικά εξαρτήματα-«κλειδιά» από τη Ρωσία -κινητήρες jet, ραντάρ, ναυτικά όπλα και εξαρτήματα πυραύλων-, οι εισαγωγές αντιπροσωπεύουν σήμερα λιγότερο από το 5% των στρατιωτικών προμηθειών της Κίνας, κάτω από τουλάχιστον το ένα πέμπτο από όσο ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Η πρόσφατη πώληση του προηγμένου συστήματος πυραύλων επιφανείας-αέρος S-400 από τη Ρωσία στην Κίνα έχει τη δυνατότητα να περιπλέξει σοβαρά τον αμερικανικό στρατιωτικό σχεδιασμό στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το σίγουρο είναι ότι η κινεζική εξοπλιστική βιομηχανία εξακολουθεί να έχει ακόμα ισχυρούς δεσμούς με τη ρωσική βιομηχανία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι σταδιακά δεν έχει αρχίσει μία προσπάθεια απεξάρτησης η οποία βασίζεται κυρίως στην ...αντιγραφή.

Η Μόσχα φοβάται όταν πρόκειται να πωλήσει εξελιγμένες τεχνολογίες, επειδή δεν θέλει η Κίνα να είναι σε θέση να τα αντιγράψει.

Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία λόγω των κυρώσεων και των χαμηλών τιμών πετρελαίου την αναγκάζουν να ξεπεράσει τους φόβους της και να υλοποιεί σημαντικές συμφωνίες για πολλά σημαντικά οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης εικοσιτεσσάρων Su-35S, των πιο προηγμένων ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου˙ συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400, τα οποία μπορούν να κυριαρχούν στον εναέριο χώρο πάνω από τα στενά τής Ταϊβάν˙ τεσσάρων υποβρυχίων κλάσης Lada, τα μισά εκ των οποίων θα κατασκευαστούν στην Κίνα˙ καθώς και της μελλοντικής πώλησης του νέου μεταγωγικού αεροσκάφους IL-476.

Η Κίνα εξακολουθεί να εξαρτάται από το ρωσικές μηχανές για να κινήσει τα μαχητικά, τα τανκς και τα υποβρύχιά της. Για παράδειγμα, το stealth μαχητικό τζετ FC-31, είναι εφοδιασμένο με έναν ρωσικής κατασκευής κινητήρα Klimov. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για ένα σημαντικό ποσοστό των στρατιωτικών αεροσκαφών της Κίνας.

Και η δυναμική της κινέζικης αμυντικής βιομηχανίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή καθώς οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της κινεζικής διπλωματίας. Και η Κίνα φαίνεται πιο πρόθυμη να μοιραστεί την υψηλή της τεχνολογία˙ καθώς πούλησε πρόσφατα οπλισμένα drones στο Ιράκ και στη Νιγηρία.

Επιπλέον, η Κίνα τείνει να ενσωματώνει τις συμφωνίες όπλων σε πιο ολοκληρωμένες διμερείς συμφωνίες που αφορούν επενδύσεις σε υποδομές και δάνεια με ευνοϊκούς όρους, καθιστώντας τις συμφωνίες ακόμη πιο ελκυστικές, κάτι που παρέχει σε κυβερνήσεις εν ανεπαρκεία ταμειακών διαθεσίμων επιπλέον λόγους για να επιλέξουν τους Κινέζους προμηθευτές.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v