Μοοdy's: Η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ

H θεσμική μεταρρύθμιση και η ενοποίηση της ευρωζώνης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και η Ε.Ε. παραμένει εκτεθειμένη σε σοκ, υποστηρίζει η Moody's. Mια μελλοντική κρίση θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητα των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Μοοdys: Η Ε.Ε. παραμένει ευάλωτη σε μελλοντικά σοκ

Αν και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μπλοκ των 28 κρατών μελών παραμένει ευάλωτο σε μελλοντικά σοκ, προειδοποιεί σε έκθεση της η Moody’s.

H έκθεση με τίτλο «European Union: Significant Political Change, Yet Economic Vulnerabilites Remain» υποστηρίζει ότι μετά την κρίση του 2008 η Ε.Ε. έχει κάνει πρόοδο στην ενίσχυση των θεσμών της με την συγκρότηση του ESM, της EBA και άλλων μηχανισμών.

Ωστόσο η θεσμική μεταρρύθμιση και η ενοποίηση της ευρωζώνης δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα και η Ε.Ε. παραμένει εκτεθειμένη σε σοκ και καθωδικά πιστωτικά ρίσκα.

«Εχουμε παρατηρήσει σημαντικές θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο Colin Ellis, υπεύθυνος για τις αξιολογήσεις χρέους στην περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, το «σχέδιο Γιούνκερ» για την προώθηση επενδύσεων αντιμετωπίζει δυσκολίες, ενώ παραμένουν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Η Moody’s προειδοποιεί ακόμα ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις που εκτείνονται πέρα από την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι πολιτικές λιτότητας έχουν δημιουργήσει απογοήτευση και απαισιοδοξία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ η αποσπασματική απάντηση στην προσφυγική κρίση έχει αποκαλύψει αδυναμίες στον μηχανισμό λήψης αποφάσεων.

Εν τω μεταξύ, το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Βρετανία στις 23 Ιουνίου για την παραμονή στην Ε.Ε. έχει δημιουργήσει αβεβαιότητα, έχει ενισχύσει τα αντιευρωπαϊκά κόμματα και έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αν και η Ε.Ε. έχει επιδείξει μια ικανότητα να προσαρμόζεται και να καταλήγει σε δύσκολους συμβιβασμούς, ο καταλύτης για αλλαγή υπήρξε συχνά μια κρίση, προσθέτει η έκθεση.

«Αν η Ε.Ε. επιβιώσει από τις τρέχουσες προκλήσεις αλώβητη, ακόμα και μια “μικρή” μελλοντική κρίση μπορεί να απειλήσει την βιωσιμότητα των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων, αν συνέπιπτε με ένα αρνητικό δημόσιο αίσθημα και λαϊκίστικες πολιτικές εξελίξεις» πρόσθεσε ο κ. Ellis.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v