Στην έξοδο ωθεί τον Νταβούτογλου ο Ερντογάν

Έκτακτο συνέδριο του AKP εντός 15 ημερών θα ζητήσει ο Νταβούτογλου, ο οποίος, σύμφωνα με πηγές, δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Πώς δημιουργήθηκε το ρήγμα στις σχέσεις του με τον Ερντογάν. Δεν θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές, λέει ο σύμβουλος του Ερντογάν.

Στην έξοδο ωθεί τον Νταβούτογλου ο Ερντογάν

Την παραίτησή του αναμένεται να ανακοινώσει αυτόν τον μήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, έχοντας χάσει μια «πάλη εξουσίας» με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία οδήγησε σε «βουτιά» του τουρκικού χρηματιστηρίου και της λίρας, η οποία κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2008.

Οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν αργά χθες το βράδυ σύσκεψη, όμως κανένας δεν εξέδωσε κάποια επίσημη ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης. Ωστόσο, πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε στο Bloomberg πως το κόμμα του Νταβούτογλου, το AKP, θα αναζητήσει νέο αρχηγό εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου και πως ο Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Ερντογάν διοίκησε την Τουρκία για περισσότερο από μια δεκαετία ως πρωθυπουργός της χώρας και έχει κρατήσει σφιχτά τα «ηνία» της εξουσίας ακόμα και αφού ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 2014 -παρά το ότι ο πρόεδρος παραδοσιακά έχει απλά τυπικό ρόλο.

Ο Νταβούτογλου, ο εκλεκτός διάδοχος του Ερντογάν στην πρωθυπουργία, έχει προσπαθήσει να εδραιώσει τη δική του εξουσία. Μάλιστα, οι όλο και συχνότερες συγκρούσεις μεταξύ των δύο ανδρών έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς την τουρκική οικονομία, σε μια περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν και για την κλιμάκωση της έντασης με τους Κούρδους αντάρτες και για τις επιθέσεις από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Όπως σχολιάζει ο Steven Cook, senior fellow Μεσανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, «ο Ερντογάν συνεχίζει να έχει τον πρωταρχικό ρόλο στην τουρκική πολιτική». Ήθελε «να έχει έναν πρωθυπουργό που θα μπορούσε να τον χειριστεί και ο Νταβούτογλου είχε τις δικές του φιλοδοξίες, όμως ο Νταβούτογλου δεν είχε μια βάση ισχύος στο κόμμα».

Ο Νταβούτογλου θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί (11:00 τοπική ώρα), στην οποία αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του να οδηγήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Πριν τη συνάντηση, ο Νταβούτογλου σχεδίαζε να πει στον Ερντογάν ότι πρέπει να σεβαστεί το πρωθυπουργικό γραφείο και να τον αφήσει να κάνει τη δουλειά του, διαφορετικά ο πρωθυπουργός θα ζητούσε έκτακτο συνέδριο του κόμματος, όπως ανέφερε η ίδια πηγή. Το αποτέλεσμα δείχνει πως οι δύο άνδρες δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Σημειώνεται πως η χθεσινή «αναμέτρηση» έρχεται λιγότερο από μια εβδομάδα αφότου η ηγεσία του κόμματος αφαίρεσε από τον πρωθυπουργό την εξουσία να ορίζει τους τοπικούς επικεφαλής του AKP. Η κίνηση αυτή ενορχηστρώθηκε από τους αντιπάλους του Νταβούτογλου, όσο εκείνος βρισκόταν στο Κατάρ για επίσημη επίσκεψη, ανέφερε η πηγή.

Στη χθεσινή του ομιλία από το παλάτι του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, χωρίς να κατονομάζει κάποιον συγκεκριμένα, δήλωσε πως «είναι σημαντικό να μην ξεχνάς πώς έφτασες εδώ που είσαι, τι πρέπει να κάνεις και ποιοι είναι οι στόχοι σου».

Πηγές που βρίσκονται κοντά στους δύο ηγέτες έχουν κάνει λόγο για διχασμό σε θέματα χάραξης πολιτικής, με διαφωνίες σε θέματα που περιλαμβάνουν και τη διαχείριση της οικονομίας. Ο Νταβούτογλου και οι σύμμαχοί του τάσσονται υπέρ πιο ορθόδοξων οικονομικών πολιτικών, πολιτικές στις οποίες ο Ερντογάν και οι σύμμαχοί του έχουν επιρρίψει ευθύνες για τα υψηλά επιτόκια και την επιβράδυνση της ανάπτυξης, όπως ανέφερε άλλη πηγή.

Σημειώνεται πως το ρήγμα μεταξύ των δύο ηγετών άρχισε να διαφαίνεται σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Νταβούτογλου το 2014. Το πρώτο μεγάλο ρήγμα που φάνηκε δημοσίως ήρθε όταν ο Νταβούτογλου πρότεινε ένα 'πακέτο διαφάνειας' που στόχο είχε να αντιμετωπιστεί η διαφθορά. Ο Ερντογάν υποστήριξε πως το μέτρο ήταν πρόωρο και το απέσυρε τον Φεβρουάριο του 2015.

Ο Ερντογάν αντέδρασε επίσης όταν ο Νταβούτογλου παρουσίασε ως διπλωματική νίκη την επιτυχία του στο να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να μεταφέρει για τον Ιούνιο το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν είπε πως η αρχική συμφωνία είχε επιτευχθεί όταν ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός και κανένας δεν θα πρέπει να παρουσιάζει μια αλλαγή τεσσάρων μηνών στο πρόγραμμα ως πολιτική νίκη.

Σύμβουλος Ερντογάν: Δεν θα διενεργηθούν πρόωρες εκλογές

Εξάλλου, ο σύμβουλος του Ερντογάν, Τσεμίλ Ερτέμ, δήλωσε σήμερα πως δεν αναμένεται να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κυβερνώντος κόμματος AKP, το οποίο θα συνεχίσει να κυβερνά μέχρι να λήξει η τρέχουσα εντολή του το 2019.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι NTV, ο Ερτέμ τόνισε πως η Τουρκία και η οικονομία της θα σταθεροποιηθούν περαιτέρω όταν αναλάβει καθήκοντα ένας πρωθυπουργός που να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τον ίδιο, το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει στη θέση του, ενώ πρόσθεσε πως δεν αναμένει να υπάρξουν αλλαγές στη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Η πτώση στους τουρκικούς τίτλους και ιδιαίτερα στη λίρα, εν μέσω ανησυχιών για πολιτική αναταραχή, δεν θα συνεχιστούν και η λίρα μπορεί μάλιστα να υπερτιμηθεί, υπονομεύοντας τις εξαγωγές, συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v