Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Tα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν $24 δισ. στους επενδυτές

Ως τις 25 Απριλίου κυκλοφορούσαν κρατικά ομόλογα αξίας 9,9 τρισ. δολαρίων, τα οποία αποτιμώνται με αρνητικά επιτόκια. Με τη μέση απόδοση στο -0,24%, το κόστος για τους επενδυτές ανέρχεται σύμφωνα με τη Fitch στα 24 δισ. δολάρια ετησίως.

Fitch: Tα αρνητικά επιτόκια κοστίζουν $24 δισ. στους επενδυτές

Tα 10 σχεδόν τρισεκατομμύρια δολάρια κρατικών ομολόγων με αρνητικά επιτόκια στοιχίζουν στους επενδυτές περίπου 24 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με υπολογισμούς της Fitch.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης προειδοποιεί ότι το σενάριο των αρνητικών επιτοκίων έχει μεγάλο αντίκτυπο σε επενδυτές όπως οι ασφαλιστικές, οι τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα money market funds.

Τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια με τα οποία αποτιμώνται πολλά κρατικά ομόλογα αναγκάζουν πολλούς επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα υψηλότερου ρίσκου με χαμηλότερη αξιολόγηση ή μεγαλύτερη ωρίμανση. Αλλά η τάση αυτή περιορίζει και τις αποδόσεις για τα ομόλογα αυτά. Η απόδοση στα 30ετή ομόλογα της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν βουτήξει στο 0,26%, στο 2,64%, στο 0,91% και στο 2,34% αντίστοιχα.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πολιτικές αυτές πιέζουν κάποιους επενδυτές σε στοιχεία ενεργητικού υψηλότερου ρίσκου, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν αυτό είναι μια μακροπρόθεσμη επίπτωση», σημειώνει η Fitch. «Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος για αθέλητες συνέπειες φαίνεται να αυξάνεται, καθώς οι τράπεζες, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται σε ένα πιο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο τα αρνητικά επιτόκια είναι όλο και περισσότερο κάτι συνηθισμένο», προσθέτει.

Ο οίκος αξιολόγησης υπολόγισε ότι ως τις 25 Απριλίου κυκλοφορούσαν κρατικά ομόλογα αξίας 9,9 τρισ. δολάρια, τα οποία αποτιμώνται με αρνητικά επιτόκια. Από αυτά τα 6,8 τρισ. δολάρια ήταν μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα 3,1 τρισ. δολάρια ήταν βραχυπρόθεσμα. Δεδομένου ότι το μέσο αρνητικό επιτόκιο είναι 0,24%, το κόστος για τους επενδυτές είναι στα 24 δισ. δολάρια ετησίως.

Πριν από πέντε χρόνια, τα ομόλογα αυτά είχαν μέση απόδοση 1,23%, αποφέροντας στους επενδυτές 122 δισ. δολάρια ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v