Πολωνία: Εγκαταλείπει το σχέδιο για τα στεγαστικά σε φράγκο

Η πολωνική κυβέρνηση κάνει πίσω στο σχέδιο μετατροπής σε ζλότι των στεγαστικών δανείων που είχαν εκδοθεί σε ελβετικό φράγκο, δήλωσαν πηγές στο Reuters. Ποιες εναλλακτικές εξετάζονται από ομάδα συμβούλων του Πολωνού προέδρου.

Πολωνία: Εγκαταλείπει το σχέδιο για τα στεγαστικά σε φράγκο

Η κυβέρνηση της Πολωνίας εξετάζει να εγκαταλείψει το σχέδιο να αναγκάσει τις τράπεζες να μετατρέψουν σε ζλότι τα δάνεια που είχαν εκδοθεί σε ελβετικό φράγκο, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Μια ομάδα συμβούλων του προέδρου Αντρέι Ντούντα προετοιμάζει νέες προτάσεις με στόχο να ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως το τέλος Μαϊου. Δύο πηγές από την ομάδα αυτή ανέφεραν στο Reuters ότι εξετάζεται ακόμα κάποια μορφή αναγκαστικής μετατροπής, αλλά στο τραπέζι βρίσκονται και άλλες εναλλακτικές.

«Δεν χρειαζόμαστε μια μετατροπή, γιατί θα ήταν άδικη για όσους έχουν χρέος σε ζλότι. Το φράγκο μπορεί να πέσε σε δύο ή τρία χρόνια, ενώ το ζλότι μπορεί να ενισχυθεί, κάνοντας την επιχείρηση ασύμφορη» σημείωσε μια πηγή από την ομάδα στο Reuters.

Toν Ιανουάριο ο πρόεδρος Ντούντα είχε προτείνει την μετατροπή των δανείων σε ζλότι και την ανάληψη του κόστους από τις τράπεζες. Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή για την χρηματοπιστωτική αγορά μπλόκαρε αυτή την πρόταση λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε τεράστια κόστη.

Μια λύση θα ήταν να επιτραπεί στους δανειολήπτες να παραχωρήσουν την ιδιοκτησία των υποθηκευμένων περιουσιών στις τράπεζες, μαζί με το υπόλοιπο των δανείων, πληρώνοντας ωστόσο νοίκι για να συνεχίσουν να μένουν στα σπίτια τους, σημείωσε η πηγή.

Οι τράπεζες μπορεί να αναγκαστούν να επιστρέψουν το κόστος της συναλλαγματικής μετατροπής που είχαν χρεώσει στους δανειστές, πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v