Το ήμισυ των Ευρωπαίων θέλουν δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε πως θα επέλεγε να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν είχε την ευκαιρία. Σχεδόν το ήμισυ εκτιμά πως μια ψήφος υπέρ του Brexit στις 23 Ιουνίου θα οδηγήσει και άλλες χώρες στην έξοδο από την ΕΕ.

Το ήμισυ των Ευρωπαίων θέλουν δημοψήφισμα για παραμονή στην ΕΕ

Σχεδόν το ήμισυ των ψηφοφόρων οκτώ μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέλουν να μπορούν να ψηφίσουν για την παραμονή τους ή όχι στην ΕΕ, όπως και οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Ipsos-MORI.

To 45% από τους περισσότερους από 6.000 ανθρώπους που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Σουηδία δήλωσαν πως θέλουν δική τους ψήφο, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε πως θα επέλεγε να φύγει από την ΕΕ αν είχε την ευκαιρία.

Το ποσοστό της πιθανής ψήφου υπέρ της εξόδου κυμαίνεται από 48% και 41% στην Ιταλία και τη Γαλλία μέχρι 22% και 26% στην Πολωνία και την Ισπανία, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

Επίσης, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης έδειξε πως το 49% των ερωτηθέντων από τις οκτώ χώρες πιστεύει πως η Βρετανία θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, ποσοστό υψηλότερο και από αυτό που εμφανίζει η ίδια η Βρετανία (35%).

Το 51% των ερωτηθέντων είπε πως ένα Brexit θα έβλαπτε την οικονομία της ΕΕ, ενώ μόνο το 36% ότι θα έβλαπτε τη βρετανική οικονομία.

Επίσης, λίγο παραπάνω από το 20% των ερωτηθέντων και στις εννέα χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, περιλαμβανομένης και της Βρετανίας, θεωρούν πως θα υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση μέχρι το 2020, ενώ το 40% θεωρεί πως θα υπάρξει μικρότερη ενοποίηση.

Τέλος, το 48% των ερωτηθέντων θεωρούν πως μια ψήφος υπέρ του Brexit τον επόμενο μήνα θα οδηγήσει και άλλες χώρες στην έξοδο από την ΕΕ, ενώ το 18% διαφωνεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v