Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στα χρηματιστήρια για κεφάλαια

Το βασίλειο προχωρά σε αρχικές δημόσιες προσφορές, μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2018. Θα πουλήσει το 5% της Saudi Aramco, καθώς και αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια και σχετικές υπηρεσίες.

Η Σαουδική Αραβία στρέφεται στα χρηματιστήρια για κεφάλαια

Καθώς το φθηνό πετρέλαιο περιορίζει τη δυνατότητα της Σαουδικής Αραβίας να δαπανά χρήματα στην εγχώρια αγορά, η μεγαλύτερη οικονομία του αραβικού κόσμου προχωρά στην πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να συγκεντρώσει φρέσκα κεφάλαια και να τονώσει τον ιδιωτικό τομέα.

Το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας Tadawul, στο οποίο έχουν εισαχθεί κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Μέσης Ανατολής με αξία περίπου 410 δισ. δολαρίων, έχει επιλέξει μια μονάδα της HSBC για τη διαχείριση των προγραμματισμένων αρχικών δημόσιων προσφορών. Το χρηματιστήριο χαρακτήρισε την πρόσληψη χρηματοοικονομικού συμβούλου «σημαντικό ορόσημο στο ξεκίνημα του ταξιδιού», το οποίο ευελπιστεί ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2018.

Τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός πρίγκιπας Mohammed bin Salman σκιαγράφησε ένα σχέδιο βάσει του οποίου θα πουλήσει με αυτό τον τρόπο το 5% της κρατικής πετρελαϊκής Saudi Aramco. Το ποσοστό εκτιμάται πως θα φέρει περίπου 100 με 150 δισ. δολάρια στο βασίλειο. Παράλληλα ετοιμάζονται για εισαγωγή στο χρηματιστήριο κάποιες κρατικές αεροπορικές εταιρίες, αεροδρόμια και σχετικές υπηρεσίες.

Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες αρχικές δημόσιες προσφορές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αναβίωση των αγορών στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, όπου η δραστηριότητα στα χρηματιστήρια έχει σταθεί υποτονική λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου που διάβρωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέφεραν μεταβλητότητα στο trading, τονίζει το MarketWatch.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v