Τουρκία: Εχουμε καλύψει τα 72 κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας

Μια αναβολή της συμφωνίας θα είναι «απαράδεκτη» για την Τουρκία, ανέφερε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ο Μάρτιν Σουλτς επιμένει ότι, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, η απελευθέρωση της βίζας δεν θα ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο.

Τουρκία: Εχουμε καλύψει τα 72 κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας

Η Τουρκία έχει εκπληρώσει 72 κριτήρια που απαιτεί η συμφωνία για την ελεύθερη διέλευση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, προσθέτοντας ότι θα είναι απαράδεκτη μια αναβολή της συμφωνίας.

Δεν θα κάνουμε αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο για χάρη της συμφωνίας για τη βίζα, πρόσθεσε ο Βολκάν Μποζκίρ.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο πως οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας θα αποφασιστούν βάσει των οδηγιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μπλόκαρε τη συμφωνία, διευκρινίζοντας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ότι η Τουρκία θα πρέπει να πληροί τους όρους που έχουν συμφωνηθεί πριν συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για την απελευθέρωση της βίζας.

«Τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο δεν θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε τις διαβουλεύσεις, εάν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις γι' αυτές. Την προηγούμενη εβδομάδα ενημέρωσα τον πρόεδρο της Κομισιόν ότι θα κάνω χρήση ενός δικαιώματος που μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Δεν του προώθησα το σχέδιο για την απελευθέρωση της βίζας, αλλά το άφησα στο γραφείο μου, γιατί οι βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν ήταν ότι θα πάρουμε το σχέδιο για την απελευθέρωση εάν η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και αυτό δεν το έχει κάνει ξεκάθαρα», υπογράμμισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v