Βραζιλία: Παραπομπή της Ρούσεφ αποφάσισε η Γερουσία

55 γερουσιαστές, επί συνόλου 81, τάχθηκαν υπέρ της διακοπής της προεδρικής θητείας της Ντίλμα Ρούσεφ. Διακόπτεται η θητεία της, χρέη προέδρου αναλαμβάνει ο Μισέλ Τεμέρ.

Βραζιλία: Παραπομπή της Ρούσεφ αποφάσισε η Γερουσία

Η Γερουσία της Βραζιλίας αποφάνθηκε με 55 ψήφους έναντι 22 υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη για την παραβίαση νόμων του προϋπολογισμού. 

Η προεδρική θητεία της κ. Ρούσεφ αναμένεται να διακοπεί κατά τη διάρκεια της δίκης, ένα διάστημα που εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τους έξι μήνες, ενώ χρέη προέδρου αναμένεται να αναλάβει ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ.

Η εξέλιξη αυτή τερματίζει τη 13χρονη παραμονή στην εξουσία του αριστερού Εργατικού Κόμματος, στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Η Ντίλμα Ρούσεφ είχε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, καθώς φερόταν να έχει ήδη αφαιρέσει προσωπικές φωτογραφίες και να έχει αδειάσει τα ράφια στο γραφείο της στον τρίτο όροφο του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο.

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας σκοπεύει να φύγει από το φουτουριστικής όψης προεδρικό παλάτι μαζί με τους στενούς της συνεργάτες, κατεβαίνοντας την ίδια ράμπα που ανέβηκε δύο φορές ως πρόεδρος, το 2011 και το 2015, είχε δηλώσει σχετικά σύμβουλός της.

Η Ρούσεφ θα εξακολουθήσει να έχει πρόσβαση στην επίσημη κατοικία της, το μέγαρο Αλβοράδα, και προσωπικό 300 ατόμων, όσο διαρκεί η δίκη της. Το προσωπικό της βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για να ζητήσει 15-20 επιπλέον προσωπικούς συμβούλους και πρόσβαση σε αεροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας, είπε ο σύμβουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v