Κίνα: Απογοητευτική η οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο

Αν και τα στοιχεία του Μαρτίου τόνωσαν τις ελπίδες, η απογοητευτική δραστηριότητα του Απριλίου ενέτεινε τις αμφιβολίες πως η οικονομία σταθεροποιείται. Βιομηχανική παραγωγή, επένδυση και πωλήσεις λιανικής δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες .

Κίνα: Απογοητευτική η οικονομική δραστηριότητα τον Απρίλιο

Η βιομηχανική παραγωγή, η επένδυση και οι πωλήσεις λιανικής στην Κίνα αναπτύχθηκαν πιο αργά από το αναμενόμενο τον Απρίλιο, εντείνοντας τις αμφιβολίες για το αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σταθεροποιείται.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής επιβραδύνθηκε σε 6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, απογοητεύοντας τους αναλυτές που ανέμεναν μια αύξηση 6,5% σε ετήσια βάση έπειτα από άνοδο 6,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού επίσης επιβραδύνθηκαν σε 10,5% σε ετήσια βάση κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, έναντι μιας μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 10,9% και από 10,7% το πρώτο τρίμηνο.

Η επένδυση από ιδιωτικές εταιρίες συνέχισε να επιβραδύνεται καταδεικνύοντας ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές. Συγκεκριμένα, η επένδυση παρουσίασε ετήσια άνοδο 5,2% την περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο, από ανάπτυξη 5,7% το πρώτο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν κατά 10,1% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 10,5%.

«Φαίνεται ότι όλες οι κινητήριες δυνάμεις ξαφνικά έχασαν momentum και η προοπτική για την ανάπτυξη επίσης έχει χαλαρώσει», ανέφερε σε ερευνητικό υπόμνημα ο Zhou Hao, οικονομολόγος στην Commerzbank στη Σιγκαπούρη. «Τελικά πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Κίνα ακόμη αντιμετωπίζει δυσκολίες», κατέληξε.

Το Reuters τονίζει ότι τα στοιχεία του Μαρτίου είχαν πυροδοτήσει ελπίδες πως η κινεζική οικονομία αρχίζει να σταθεροποιείται, στον απόηχο των μέτρων τόνωσης από την κυβέρνηση. Ωστόσο τα απογοητευτικά στοιχεία του Απριλίου, περιλαμβανομένων των πιο αδύναμων από το αναμενόμενο εισαγωγών και εξαγωγών, εξακολούθησαν να αντανακλούν προβλήματα στην ευρύτερη οικονομία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v