Goldman Sachs: Η αγορά πετρελαίου επιστρέφει σε... έλλειμμα

Η από καιρό απαισιόδοξη Goldman Sachs τόνισε ότι η αγορά βρέθηκε σε έλλειμμα πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω της συνεχούς ισχυρής ζήτησης και της απότομης μείωσης στην παραγωγή. Διακοπές σημειώθηκαν σε Νιγηρία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ και Κίνα.

Goldman Sachs: Η αγορά πετρελαίου επιστρέφει σε... έλλειμμα

Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν 1% σήμερα, αφού η για πολύ καιρό απαισιόδοξη Goldman Sachs επεσήμανε ότι ήρθε το τέλος της σχεδόν διετούς περιόδου υπερπροσφοράς και η αγορά επέστρεψε σε έλλειμμα.

Οι διακοπές στην προσφορά από τη Νιγηρία, τη Βενεζουέλα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα πυροδότησαν μια μεταστροφή στην προοπτική από την Goldman Sachs, η οποία εδώ και καιρό προειδοποιούσε για τα υπερβολικά υψηλά αποθέματα και για άλλη μια κατάρρευση στις τιμές.

«Η αγορά πετρελαίου, ενώ πλησίαζε έναν κορεσμό στα αποθέματα, βρέθηκε σε έλλειμμα πολύ νωρίτερα απ' ό,τι αναμέναμε», τόνισε, προσθέτοντας πως η αγορά «μάλλον επέστρεψε σε έλλειμμα τον Μάιο (...) λόγω τόσο της συνεχούς ισχυρής ζήτησης όσο και της απότομης μείωσης της παραγωγής».

Όπως θυμίζει το Reuters, στη Νιγηρία η Exxon Mobil ανέστειλε τις εξαγωγές, ενώ άλλοι παραγωγοί υπέστησαν διακοπές λόγω σαμποτάζ, με αποτέλεσμα η παραγωγή της χώρας να αγγίξει χαμηλά δεκαετιών στο 1,65 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στη Λατινική Αμερική, η Βενεζουέλα πυροδότησε φόβους για χρεοκοπία της κρατικής πετρελαϊκής PDVSA, η οποία πρέπει φέτος να προχωρήσει σε πληρωμές από ομόλογα ύψους πέντε δισ. δολαρίων. Η παραγωγή της Βενεζουέλας έχει ήδη υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 188.000 βαρέλια την ημέρα από την αρχή του έτους, καθώς η PDVSA παλεύει να κάνει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή αργού έχει μειωθεί σε 8,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δηλαδή 8,4% χαμηλότερα από τα peak του 2015, ενώ στην Κίνα η παραγωγή έπεσε 5,6% σε 4,04 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι.

Αντισταθμίζοντας τις διακοπές, αυξήθηκε η προσφορά από τον ΟΠΕΚ, που παρήγαγε 32,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Απρίλιο, 188.000 περισσότερα σε σχέση με τον Μάρτιο. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από το 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v