Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Iάπωνες fund managers λανσάρουν ETFs ειδικά για την BoJ

Τρία ETF «φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου» έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν μόνο έναν πελάτη, την BoJ. Θα επενδύουν σε εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς των εργαζομένων και τις κεφαλαιακές τους δαπάνες.

Iάπωνες fund managers λανσάρουν ETFs ειδικά για την BoJ

Η βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων της Ιαπωνίας λανσάρει ETF για να στηρίξει τις πολιτικές της κυβέρνησης και να προσφέρουν «καύσιμο» για το γιγαντιαίο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας (BoJ).

Τρία ETF «φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου» έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούν μόνο έναν πελάτη, την BoJ, η οποία χρειάζεται νέα στοιχεία ενεργητικού για να επιτύχει τον στόχο της αγοράς 32 δισ. γεν από ETF.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, εκτός από την στήριξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ιαπωνίας, τα funds έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν το αναπτυξιακό πρόγραμμα του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε μέσω επενδύσεων σε εταιρείες που αυξάνουν τους μισθούς των εργαζομένων και τις κεφαλαιακές τους δαπάνες.

Ωστόσο, διαχειριστές κεφαλαίου υποστηρίζουν πως άλλοι αγοραστές μπορούν να βρουν τα προϊόντα λιγότερα ελκυστικά.«Πιθανότατα αν η αγορά βασιζόταν μόνο στον κοινό νου δεν θα σκεφτόταν να δημιουργήσει αυτούς τους δείκτες» δήλωσε ο Μακότο Σιότα, επικεφαλής της Nomura στην αγορά EFT. 

«Αλλά στην περίπτωση αυτή η BoJ εργάζεται από μια μάκρο προοπτική για να προσπαθήσει να βοηθήσει την οικονομία να αυξήσει τους μισθούς, να αυξήσει την κατανάλωση και να τονώσει τις κεφαλαιακές επενδύσεις. Έτσι δημιουργήθηκαν αυτά τα ETF» πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η BoJ δεν μπορεί να έχει πάνω από 50% ενός ETF, οπότε θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι αγοραστές. Σύμφωνα με brokers οι τοπικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι οι μεγαλύτεροι αγοραστές από τον ιδιωτικό τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v