Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Πιθανότερος αντικαταστάτης του Νταβούτογλου θα είναι ο νυν υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ. Η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει, προβληματίζει τους επενδυτές.

Σήμερα ανακοινώνεται ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας

Το όνομα του νέου πρωθυπουργού της Τουρκίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το κυβερνών κόμμα AKP, με πηγές του κόμματος να αναφέρουν πως ο πιθανότερος αντικαταστάτης του Αχμέτ Νταβούτογλου θα είναι ο νυν υπουργός Μεταφορών, Μπιναλι Γιλντιρίμ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο ενδέχεται να ανακοινωθεί την Κυριακή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Εν τω μεταξύ, οι σύμβουλοι του Ερντογάν ζήτησαν εκ νέου μείωση των επιτοκίων, κάτι που, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, αποτελεί ένδειξη πως το νέο υπουργικό συμβούλιο θα είναι πιο λαϊκιστικό.

Χθες, ο Μπουλέντ Γκεντικλί, σύμβουλος του Ερντογάν ο οποίος σπανίως εμφανίζεται στα ΜΜΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία χρειάζεται δραστικές μειώσεις επιτοκίων και μια οικονομική ομάδα που θα επικεντρώνεται περισσότερο στην ανάπτυξη. «Η κεντρική τράπεζα πρέπει να κάνει μια σειρά μειώσεων επιτοκίων, όχι μόνο μειώσεις 25 μ.β. για το θεαθήναι», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα πρέπει να αναλάβουν πιο δυναμικές ομάδες. Η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι της τάξης του 5,5-6% και πρέπει να εισάγουμε νέα 'οχήματα' για να επιτύχουμε υψηλότερη ανάπτυξη», συμπλήρωσε.

Σημειώνεται πως το ΔΝΤ ανέφερε τον προηγούμενο μήνα πως η Τουρκία χρειάζεται μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική για να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του τάσσεται υπέρ μιας ανάπτυξης που θα βασίζεται στην κατανάλωση και έχει δηλώσει πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν τον πληθωρισμό.

Τα σχόλια του Γκεντικλί, που οδήγησαν σε πτώση της τουρκικής λίρας, έδωσαν τροφή σε εικασίες πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σισμέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας πιο «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής και χαίρει της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενδέχεται να μην συμμετέχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v