Τουρκία: Απειλεί με αναστολή όλων των συμφωνιών με ΕΕ

Αν η Ευρώπη συνεχίσει να έχει "δύο μέτρα και δύο σταθμά", τότε η Τουρκία ενδέχεται να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την ΕΕ, προειδοποιεί σύμβουλος του Ερντογάν.

Τουρκία: Απειλεί με αναστολή όλων των συμφωνιών με ΕΕ

Η Τουρκία θα μπορούσε να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης αυτής για την τελωνειακή ένωση, αν η ΕΕ συνεχίσει την τακτική των «δύο μέτρων και δύο σταθμών» στις διαπραγματεύσεις της με την Άγκυρα, προειδοποίησε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TRT Haber ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο Μπουλούτ είπε πως αν η Ευρώπη δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Τουρκίας, τότε η Άγκυρα θα μπορούσε να επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με την ΕΕ.

Η συμφωνία Βρυξελλών-Άγκυρας για την αποτροπή της εισροής παράνομων μεταναστών στην Ευρώπη βρίσκει εμπόδια στις διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με την τουρκική αντιτρομοκρατική νομοθεσία, την οποία η ΕΕ θέλει να ευθυγραμμίσει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά η Τουρκία αρνείται. 

Μάλιστα, η Τουρκία κατηγορεί την Ευρώπη ότι βάζει νέα εμπόδια στη συμφωνία, που προβλέπει μεταξύ άλλων απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους με αντάλλαγμα τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. 

"Ας συνεχίσουν να εφαρμόζουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, ας συνεχίσουν να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους για τους Τούρκους πολίτες, όμως θα πρέπει να ξέρουν πως αν συνεχίσουν αυτή τη συμπεριφορά η Τουρκία θα λάβει πολύ σύντομα μερικές πολύ ριζικές αποφάσεις", τόνισε ο σύμβουλος του Ερντογάν. "Η Τουρκία θα μπορούσε να επανεξετάσει όλες τις σχέσεις της με την ΕΕ, περιλαμβανομε΄νων των συμφωνιών για την τελωνειακή ένωση και την επαναπροώθηση των μεταναστών. Η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της".

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ξεκαθάρισε πως θα συνεχίσει τις δύο μεγαλύτερες προτεραιότητες του Ερντογάν, δηλαδή την εκτελεστική προεδρία και τη μάχη κατά των μαχητών του PKK. "Μας ρωτούν πότε θα σταματήσουν οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις. Ανακοινώνω πως οι επιχειρήσεις θα τερματιστούν όταν όλοι οι πολίτες μας είναι ασφαλείς", δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως "οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν χωρίς παύση μέχρι η αιματοβαμμένη τρομοκρατική οργάνωση PKK σταματήσει τις ένοπλες ενέργειές της".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v