Τυνησία: Δάνεια 8 δισ. από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η χώρα προσπαθεί να ανακάμψει μετά την επανάσταση του 2011, που πυροδότησε ελπίδες για ένα δημοκρατικό κράτος. Τρομοκρατικές επιθέσεις μείωσαν στο μισό τον τουρισμό πέρυσι, ενώ η πολιτική αναταραχή και η αδύναμη ανάπτυξη προσθέτουν στις δυσκολίες.

Τυνησία: Δάνεια 8 δισ. από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Η Τυνησία εξασφάλισε δάνεια ύψους σχεδόν οκτώ δισ. δολαρίων, προκειμένου να επαναφέρει την εύθραυστη οικονομία της σε υγιή κατάσταση.

Ένα τετραετές έκτακτο δάνειο 2,8 δισ. δολαρίων, το οποίο ενέκρινε την Παρασκευή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει στόχο να συνδράμει μια αναμόρφωση της οικονομίας για την τόνωση της απασχόλησης και την ισχυροποίηση των δημόσιων φορέων της χώρας.

Επιπλέον, ένα ακόμη δάνειο πέντε δισ. δολαρίων, τα επόμενα πέντε χρόνια, από την Παγκόσμια Τράπεζα, έχει σχεδιαστεί για να αποκαταστήσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπου το ποσοστό της ανεργίας στους νέους είναι σχεδόν 40%, μεταδίδει το MarketWatch.

Η αδύναμη ανάπτυξη, οι απειλές στην ασφάλεια και η πολιτική αναταραχή έχουν θέσει σε κίνδυνο την αναβίωση της χώρας μετά την επανάσταση του 2011, που πυροδότησε ελπίδες ότι η Τυνησία θα μπορούσε να γίνει ένα δημοκρατικό πρότυπο για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτίου Αφρικής.

Αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις μείωσαν στο μισό τον τουρισμό πέρυσι και πρόσθεσαν στις δυσκολίες της εύθραυστης οικονομίας. Η Τυνησία είναι επίσης βασικό σημείο αναχώρησης για πρόσφυγες που κατευθύνονται στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v