Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά του Βιετνάμ

Οι δεσμοί με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής του Μπαράκ Ομπάμα, ιδιαίτερα εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο για τις αξιώσεις του στη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας.

Οι ΗΠΑ θα άρουν όλες τις κυρώσεις κατά του Βιετνάμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε σήμερα πως η Ουάσιγκτον θα άρει πλήρως το εμπάργκο στις πωλήσεις θανατηφόρων όπλων στο Βιετνάμ, υπογραμμίζοντας τις θερμές σχέσεις μεταξύ των πρώην εχθρών εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο για τη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας.

Το Reuters επισημαίνει πως ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο τρίτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέπτεται το Βιετνάμ από το 1995 και μετά, οπότε οι δεσμοί των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν. Ο Ομπάμα έχει τοποθετήσει μια στρατηγική «επανεξισορρόπησης» με την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής.

Το Βιετνάμ έχει εξελιχθεί σε ζωτικής σημασίας κομμάτι αυτής της στρατηγικής, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την αυξανόμενη στρατιωτική ισχύ της Κίνας και τις αξιώσεις κυριαρχίας της στη Θάλασσα της Βόρειας Κίνας.

«Η απόφαση να αρθεί ο αποκλεισμός δεν βασίστηκε στην Κίνα ή άλλες παρόμοιες σκέψεις, βασίζεται στην επιθυμία μας να ολοκληρώσουμε μια μακρά διαδικασία μετατόπισης προς μια ομαλοποίηση με το Βιετνάμ», τόνισε ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ασιατικής χώρας, Τραν Ντάι Κουάνγκ.

Όπως πρόσθεσε, η επίσκεψή του σε έναν πρώην εχθρό δείχνει ότι «τα αισθήματα μπορούν να αλλάξουν και η ειρήνη είναι πιθανή».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v