Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρά το πρώτο κινεζικό αιολικό πάρκο στη Βρετανία

Τρεις επενδυτές συμφώνησαν σε χρηματοδότηση 2,6 δισ. στερλινών για το πρώτο παράκτιο αιολικό πάρκο στη χώρα, που στηρίζεται κατά ένα μέρος από την Κίνα. Η ασιατική χώρα έχει μείνει πίσω στα παράκτια αιολικά πάρκα, αλλά αυτό θα αλλάξει το 2020.

Προχωρά το πρώτο κινεζικό αιολικό πάρκο στη Βρετανία

Το πρώτο παράκτιο αιολικό πάρκο της Βρετανίας που στηρίζεται μερικώς από την Κίνα προχωρά, καθώς τρεις επενδυτές έφτασαν σε συμφωνία για χρηματοδότηση ύψους 2,6 δισ. στερλίνες (3,8 δισ. δολάρια) για το πρότζεκτ Beatrice στη βάση Moray Firth ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Σκωτίας.

Το αιολικό πάρκο των 588 μεγαβάτ έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2019 και ανήκει κατά 25% στην κινεζική SDIC Power Holdings. Το 40% βρίσκεται στα χέρια της SSE και το 35% ανήκει στην Copenhagen Infrastructure Partners, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπεύθυνοι ανάπτυξης του έργου σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρότζεκτ Beatrice θα χρηματοδοτηθεί με δανεισμό κατά 60%, ανέφερε ο Gregor Alexander, επικεφαλής σε οικονομικά θέματα στην SSE. Όπως διευκρίνισε, υπάρχει ένα συμβόλαιο με τη βρετανική κυβέρνηση για την παροχή ενέργειας στην τιμή των 140 στερλινών ανά μεγαβατώρα. Η Siemens θα προσφέρει 84 από τις ανεμογεννήτριές της των επτά μεγαβάτ.

«Το Beatrice είναι η πρώτη έκθεση της SDIC Power στην ευρωπαϊκή αγορά παράκτιων αιολικών πάρκων και πιστεύουμε απόλυτα πως έχει υποσχόμενο μέλλον», ανέφερε εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρίας.

Η απουσία εμπειρίας στην ανάπτυξη τέτοιων έργων, καθώς και η έλλειψη ανεμογεννητριών, έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας στην Κίνα, παρότι αυτό ενδέχεται να αλλάξει διότι η χώρα αναμένεται ότι θα εγκαθιστά δύο με τρία γιγαβάτ το χρόνο κατά τη δεκαετία του 2020, σχολίασε ο Tom Harries, αναλυτής του Bloomberg New Energy Finance.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v