Citi: Το δολάριο θα «στείλει» το χρυσό κάτω των 1.000 δολαρίων/ουγγιά

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν την αντίστροφη σχέση του μετάλλου με το αμερικανικό νόμισμα. Αν ο ICE Dollar Index ανέβει πάνω από το επίπεδο των 100, ο χρυσός μπορεί να βρεθεί κάτω των 1.000 δολαρίων για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2009.

Citi: Το δολάριο θα «στείλει» το χρυσό κάτω των 1.000 δολαρίων/ουγγιά

Ο χρυσός δεν έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 1.000 δολαρίων/ουγγιά από το Σεπτέμβριο του 2009, ωστόσο υπόμνημα της Citigroup προειδοποίησε σήμερα ότι το πολύτιμο μέταλλο δεν είναι πολύ μακριά από αυτή την τιμή και μπορεί σύντομα να ξαναβρεθεί εκεί εξαιτίας του δολαρίου.

«Δε βλέπουμε για ποιο λόγο ο χρυσός να μην φτάσει για μία ακόμη φορά στα 1.050 δολάρια/ουγγιά αν ο ICE Dollar Index ανέβει πάλι στο επίπεδο των 100 (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 95,3). Ούτε βλέπουμε κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει το χρυσό από το να πέσει κάτω των 1.000 δολαρίων, αν ο δείκτης ανέβει πάνω από τα επίπεδα του 100», αναφέρουν οι αναλυτές του Citi, υπογραμμίζοντας την αντίστροφη σχέση του μετάλλου με το νόμισμα. Όπως σημειώνει το MarketWatch, ο εν λόγω δείκτης παρακολουθεί τα επίπεδα του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού αντίπαλων νομισμάτων.

Η τιμή του μετάλλου βρέθηκε για τελευταία φορά κάτω των 1.000 δολαρίων στις 29 Σεπτεμβρίου του 2009, σύμφωνα με τη FactSet. Φέτος ο χρυσός έχει ανέβει περίπου 18% μέχρι στιγμής, ενώ πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανόδους που έχει εμφανίσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο το 2016.

Μια πτώση κάτω από τα 1.000 δολάρια θα αντανακλά βουτιά της τάξης του 20% από τη σημερινή τιμή των 1.250 δολαρίων/ουγγιά.

Αυτό το μήνα, οι τιμές έχουν ήδη υποστεί κάποια πίεση από τις αυξανόμενες προσδοκίες πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Την περασμένη εβδομάδα τα futures εμφάνισαν ζημιές για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, ανοίγοντας το δρόμο για μια πτώση 3% το Μάιο. Στο μεταξύ, ο ICE Dollar Index έχει πέσει 3,5% μέχρι στιγμής φέτος, αλλά καταγράφει άνοδο 2,4% για το Μάιο μέχρι τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v