Σε εισαγγελικό μικροσκόπιο η ελβετική BSI

Οι εισαγγελικές αρχές της Ελβετίας ερευνούν την BSI για ξέπλυμα χρήματος αναφορικά με την 1MDB της Μαλαισίας. Πρόστιμο 13,3 εκατ. δολαρίων επιβάλλει η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης. Ερευνώνται πρώην στελέχη για παράλειψη καθήκοντος. Παραιτήθηκε ο CEO.

Σε εισαγγελικό μικροσκόπιο η ελβετική BSI

Η Γενική Εισαγγελία της Ελβετίας κίνησε ποινική διαδικασία κατά της ελβετικής τράπεζας BSI σε σχέση με το κρατικό fund 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) της Μαλαισίας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η εισαγγελία ανακοίνωσε πως «υποπτεύεται ανεπάρκειες στην εσωτερική οργάνωση της τράπεζας BSI. Εκτιμάται πως λόγω των ανεπαρκειών αυτών, η τράπεζα δεν μπορούσε να αποτρέψει την αδειοδότηση αδικημάτων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό έρευνα, στην ποινική διαδικασία που σχετίζεται με το 1MDB».

Τον Φεβρουάριο, η ελβετική τράπεζα EFG International συμφώνησε να εξαγοράσει την BSI από τη βραζιλιάνικη BTG Pactual προς 1,33 δισ. ελβετικά φράγκα.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η ελβετική επιτροπή κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως η BSI παραβίασε κανονισμούς για το ξέπλυμα χρήματος σε σχέση με το 1MDB.

Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε πως διέταξε το κλείσιμο της μονάδας της BSI στη χώρα και πως θα επιβάλει πρόστιμο 13,3 εκατ. δολαρίων στην BSI για 41 παραβάσεις, σημειώνοντας πως ερευνώνται και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τραπεζικοί λογαριασμοί μέσω των οποίων έγιναν ύποπτες συναλλαγές.

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε πως έχει βρει σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία σοβαρής παράλειψης καθήκοντος και αποτυχία τήρησης των ευθυνών επίβλεψης από την πλευρά της ανώτατης διοίκησης της BSI. Μάλιστα, παραπέμπει τον πρώην CEO και πρώην αναπληρωτή CEO της τράπεζας στην εισαγγελία, για να εκτιμήσουν αν έχουν τελέσει ποινικά αδικήματα.

Παραιτήθηκε ο CEO

Σύμφωνα με το Bloomberg, η τράπεζα ανακοίνωσε πως ο CEO του ομίλου Stefano Coduri παραιτήθηκε και η παραίτησή του έχει άμεση ισχύ. Η BSI σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως συνεργάζεται πλήρως στην έρευνα για την 1MDB με τις αρχές της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας.

Η EFG International, η οποία γνωστοποίησε σήμερα πως έλαβε έγκριση από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ελβετίας για το σχέδιο εξαγοράς της BSI, ανέφερε πως αναμένει ολοκλήρωση της συμφωνίας το δ' τρίμηνο φέτος το αργότερο, σημειώνοντας όμως πως η έρευνα θα οδηγήσει σε μείωση του τιμήματος.

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης δήλωσε πως θα επιτρέψει τη μεταφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της μονάδας της BSI Σιγκαπούρης στο παράρτημα της EFG στη Σιγκαπούρη ή στη μητρική εταιρεία, σύμφωνα με την BSI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v