Η Κίνα χρειάζεται «τεράστια διάσωση», λέει αναλύτρια

Η αναλύτρια τόνισε τους κινδύνους από το αυξανόμενο κόκκινο χρέος. Τα μη ισορροπημένα χαρτοφυλάκια των τραπεζών αποτελούν μεγάλη και άμεση απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η έκθεσή τους θυμίζει εκείνη των δυτικών τραπεζών το 2008.

Η Κίνα χρειάζεται «τεράστια διάσωση», λέει αναλύτρια

Μια διάσωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστεί το κόκκινο χρέος που βαρύνει την κινεζική οικονομία, υποστήριξε η Charlene Chu, αναλύτρια για τον τραπεζικό τομέα που έγινε γνωστή όταν προειδοποίησε για την πιστωτική κραιπάλη στην ασιατική χώρα.

Μία εβδομάδα αφότου εφημερίδα του κομμουνιστικού κόμματος τόνισε τους κινδύνους από το αυξανόμενο χρέος, η Chu της Autonomous Research ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη πειστεί πως η κυβέρνηση έχει πάρει στα σοβαρά τη μείωση της μόχλευσης και την εξάλειψη της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στη βιομηχανία.

Η αναλύτρια επιχειρηματολόγησε επίσης ότι τα μη ισορροπημένα χαρτοφυλάκια προϊόντων διαχείρισης πλούτου των τραπεζών, αποτελούν μεγαλύτερη και πιο άμεση απειλή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κίνας, παρατηρώντας ομοιότητες με την έκθεση των δυτικών τραπεζών το 2008 που πυροδότησε μια παγκόσμια κατάρρευση.

Το Bloomberg παρατηρεί ότι παρόλο που η Chu είναι απαισιόδοξη για τις προοπτικές της Κίνας, δεν είναι η μοναδική. Σε έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αναλυτές της Societe Generale επεσήμαναν ότι οι κινεζικές τράπεζες ενδέχεται στο τέλος να αντιμετωπίσουν ζημιές ύψους οκτώ τρισ. γουάν (1,2 τρισ. δολάρια) και την ανάγκη μιας διάσωσης από την κυβέρνηση, επικαλούμενοι τη μεγάλη κλίμακα «κακής πίστωσης» στις κρατικές εταιρίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v