Το Brexit θα φέρει παράταση της λιτότητας για δύο χρόνια, λέει το IFS

Η Βρετανία θα βρεθεί με έλλειμμα έως και 30 δισ. στερλινών, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να επεκτείνει τη λιτότητα για ένα ή δύο χρόνια. «Ή θα μπορούσαμε να ζήσουμε με υψηλότερο δανεισμό και χρέος», εκτιμά έκθεση του IFS.

Το Brexit θα φέρει παράταση της λιτότητας για δύο χρόνια, λέει το IFS

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να προσθέσει δεκάδες δισεκατομμύρια στερλινών στον δανεισμό της κυβέρνησης της χώρας και να αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να επεκτείνει το πρόγραμμα λιτότητας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (Institute for Fiscal Studies - IFS).

Έκθεση που δημοσίευσε σήμερα το IFS με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει ότι αντί να επιστρέψει σε πλεόνασμα κατά το οικονομικό έτος 2019-2020 όπως έχει προγραμματιστεί, η Βρετανία θα έρθει αντιμέτωπη με ένα έλλειμμα έως και 30 δισ. στερλινών (44 δισ. δολάρια).

«Το να φτάσει σε ισορροπημένο ισοζύγιο από εκεί, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, θα απαιτούσε ένα ή δύο επιπρόσθετα έτη λιτότητας βάσει του τρέχοντος ρυθμού περικοπών στη δαπάνη», εκτίμησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Paul Johnson. «Ή θα μπορούσαμε να ζήσουμε με υψηλότερο δανεισμό και χρέος», πρόσθεσε.

Η παρέμβαση του αμερόληπτου από κομματικής άποψης IFS αποτελεί ισχυρή τόνωση για τον Τζορτζ Όσμπορν σε μια περίοδο που επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας του στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Έρχεται, επίσης, μόλις δύο ημέρες αφού το υπουργείο του προειδοποίησε πως μια έκβαση υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του επόμενου μήνα θα ρίξει τη Βρετανία στην ύφεση κα θα αυξήσει τον καθαρό δανεισμό κατά 39 δισ. στερλίνες για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως σχολιάζει δημοσίευμα του Bloomberg, η έκθεση «επιτίθεται άμεσα» στην καμπάνια Vote Leave. «Το IFS αποτελεί μέρος αυτού του βολικού καθεστώτος που επιθυμεί απελπισμένα να μας κρατήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», απάντησε ο βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος John Redwood, στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v