H Saudi Aramco προσέλαβε JPMorgan και HSBC για την πώληση ομολόγων

Η εταιρία θα πουλήσει ομόλογα sukuk σε ριάλ και εξετάζει κι ένα πρόγραμμα ομολόγων σε δολάρια. Το μέγεθος της πώλησης δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ ενδέχεται να προσληφθούν κι άλλες τράπεζες.

H Saudi Aramco προσέλαβε JPMorgan και HSBC για την πώληση ομολόγων

Η Saudi Aramco, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνεργάζεται με τις JPMorgan Chase, HSBC και Riyad Bank για την πρώτη πώληση ισλαμικών ομολόγων της εταιρίας, ενημέρωσαν πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Η πώληση είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί φέτος. Το μέγεθος της πρώτης πώλησης δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ ενδέχεται να προσληφθούν κι άλλες τράπεζες μέχρι να πραγματοποιηθεί. Οι τράπεζες θα βοηθήσουν στην έκδοση ομολόγων sukuk σε ριάλ, ενώ η Aramco εξετάζει και την έκδοση ενός προγράμματος ομολόγων σε δολάριο, αναφέρουν οι πηγές.

Η Saudi Aramco βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σχεδίου απεξάρτησης της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Η κυβέρνηση έχει σκιαγραφήσει σχέδια για δημόσια πώληση λιγότερο του 5% της Aramco και μεταφορά της υπόλοιπης ιδιοκτησίας στο Public Investment Fund, γεγονός που θα το μετατρέψει σε ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας δύο τρισ. δολαρίων.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η κίνηση, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας θα προέρχεται από τις επενδύσεις της και όχι από τις πωλήσεις πετρελαίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v