Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταλαγιάζει η μάχη στον ΟΠΕΚ καθώς η Σαουδική Αραβία δικαιώνεται

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει τη στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας και μετά τη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας. Η εξάλειψη της παγκόσμιας υπερπροσφοράς και το ράλι 80% στις τιμές δικαιώνει τη στρατηγική της αραβικής χώρας.

Καταλαγιάζει η μάχη στον ΟΠΕΚ καθώς η Σαουδική Αραβία δικαιώνεται

Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια σε διαμάχη με τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ, λόγω της απόφασής της για διαρκή κλιμάκωση της πίεσης στους αντίπαλους παραγωγούς, ωστόσο την επόμενη εβδομάδα θα μπορέσει για πρώτη φορά να επιχειρηματολογήσει πειστικά πως η στρατηγική της αποδίδει καρπούς.

Πιέζοντας τους παραγωγούς υψηλού κόστους, η προσέγγιση των Σαουδαράβων έχει σχεδόν εξαλείψει την παγκόσμια υπερπροσφορά, πυροδοτώντας ένα ράλι της τάξης του 80% στις τιμές, που οδήγησε την τιμή πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Το Bloomberg τονίζει πως 26 στους 27 αναλυτές που συμβουλεύτηκε επί του θέματος εκτίμησαν ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει αυτή τη στρατηγική μετά τις 2 Ιουνίου και τη συνάντηση των υπουργών του στη Βιέννη, αντί να θεσπίσει περιορισμούς στην παραγωγή.

«Μπορεί να μη φαίνεται με νίκη σε σύγκριση με όταν το πετρέλαιο ήταν στα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας λειτουργεί καθώς έχουμε σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή σε πολλές περιοχές και οι τιμές είναι υψηλότερες», ανέφερε ο Seth Kleinman, επικεφαλής έρευνας στον τομέα της ενέργειας, στο Citigroup. «Αυτό κάνει τις πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχέδιο ακόμη πιο μακρινές», σχολίασε.

Οι χαμηλότερες τιμές έχουν επηρεάσει την παραγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τη Νιγηρία. Αναλυτές από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) μέχρι το Goldman Sachs Group επισημαίνουν ότι ο κορεσμός στο αργό εξανεμίζεται, καθώς η προσφορά και η ζήτηση επιστρέφουν σε ισορροπία.

Αυτή η αλλαγή μπορεί να σηματοδοτήσει μια λιγότερο εριστική συνάντηση του ΟΠΕΚ σε σχέση με εκείνη του περασμένου Δεκεμβρίου. Η τελευταία έληξε με δημόσιες επικρίσεις από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, κατά της τοποθέτησης της Σαουδικής Αραβίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v