Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Koμισιόν θέλει άρση φραγμών στην αγορά των funds

Στην εναρμόνιση των χρεώσεων στις 28 χώρες της Ε.Ε. στοχεύει η Κομισιόν για την αγορά των επενδυτικών funds, σύμφωνα με έγγραφο που έχει δει το Reuters. Τον επόμενο μήνα θα συζητηθούν oι προτάσεις από αξιωματούχους των κρατών μελών.

H Koμισιόν θέλει άρση φραγμών στην αγορά των funds

Οι κινήσεις για την άρση των φραγμών στις διασυνοριακές πωλήσεις των επενδυτικών funds στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εστιάσουν στην κατάργηση των επιπλέον χρεώσεων και των κανόνων εμπορίας που επιβάλλουν οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, σύμφωνα με έγγραφο της Κομισιόν που έχει δει το Reuters.

Η Ε.Ε. δημιουργεί μια «ένωση κεφαλαιαγορών» για να κατευθύνει περισσότερους πόρους από αποταμιεύσεις στην οικονομία, μέσω και της διευκόλυνσης της πρόσβασης στα 8 τρισ. ευρώ του τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αν και ο ευρωπαϊκός νόμος για τα αμοιβαία κεφάλαια επιτρέπει στους αναγνωρισμένους διαχειριστές κεφαλαίων να δραστηριοποιούνται σε όλο το μπλοκ των 28 κρατών, συχνά είναι αντιμέτωποι με επιπρόσθετες χρεώσεις σε συναλλαγές έξω από την χώρα που εδράζονται.

Όπως επισημαίνει το Reuters, το αποτέλεσμα είναι ένας κατακερματισμένος τομέας με υψηλότερες χρεώσεις από ότι στις ΗΠΑ.

Οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές επιβάλλουν και επιπρόσθετους κανόνες εμπορίας και άλλες διοικητικές απαιτήσεις σε funds από άλλες χώρες.«Ένα εμπόδιο που αναφέρεται συχνά είναι τα ρυθμιστικά εμπόδια στην διανομή» σημειώνεται στο έγγραφο της Κομισιόν.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι έχει μεγάλο κόστος να κάνουν έρευνα για όλους τους διαφορετικούς κανόνες εμπορίας και τους κανονισμούς προστασίας των καταναλωτών σε κάθε χώρα της Ε.Ε., επισημαίνεται στο έγγραφο.

Οι χρεώσεις που επιβάλλονται από κάθε κράτος μέλος κυμαίνονται από 200 ως και 2.000 ευρώ, δήλωσε στο Reuters στέλεχος επενδυτικού fund.

Η άρση αυτών των εμποδίων αποτελεί «ζήτημα προτεραιότητας», υπογραμμίζει η Κομισιόν στο έγγραφο.

Όπως αναφέρει το Reuters οι προτάσεις της Κομισιόν θα εξεταστούν από αξιωματούχους των κρατών μελών τον επόμενο μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v