Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα funds αποσύρονται από τον χρυσό περιμένοντας τη Γέλεν

Η αναμενόμενη αύξηση στα επιτόκια θα πλήξει τον χρυσό καθιστώντας τον λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι άλλων, έντοκων περιουσιακών στοιχείων. Η άνοδος στα κόστη δανεισμού θα ισχυροποιήσει και το δολάριο, που θα εξελιχθεί σε καλύτερη εναλλακτική.

Τα funds αποσύρονται από τον χρυσό περιμένοντας τη Γέλεν

Το hedge funds αποφάσισαν να απομακρυνθούν προσωρινά από τον χρυσό, μόλις πριν η επικεφαλής της Fed Τζάνετ Γέλεν δώσει στους επενδυτές κι άλλα κίνητρα για να αποφύγουν το πολύτιμο μέταλλο.

Έπειτα από ένα δυνατό ξεκίνημα χρονιάς, ο ενθουσιασμός για τις ράβδους εξανεμίστηκε αυτό τον μήνα, λόγω αυξημένων προσδοκιών πως η αμερικανική τράπεζα ετοιμάζεται να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια. Την περασμένη εβδομάδα, οι διαχειριστές κεφαλαίων που ήταν αισιόδοξοι από τον Ιανουάριο και μετά, μείωσαν τα πονταρίσματά τους σε ένα ράλι για το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς.

Σε ομιλία της την Παρασκευή, η Τζάνετ Γέλεν επεσήμανε μια αυξανόμενη κυρίαρχη άποψη στην κεντρική τράπεζα υπέρ της αύξησης στα επιτόκια που δεν θα αργήσει, εφόσον η οικονομία βελτιώνεται. Τα υψηλότερα επιτόκια πλήττουν τον χρυσό, διότι το μέταλλο καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι άλλων, έντοκων περιουσιακών στοιχείων. Μια άνοδος στα κόστη δανεισμού τείνει επίσης να ισχυροποιεί το δολάριο, γεγονός που κάνει τις ράβδους χρυσού λιγότερο ελκυστικές ως εναλλακτική.

«Σαφέστατα, ένα μέρος του momentum του χρυσού έχει φύγει», παρατήρησε ο Josh Crumb, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην GoldMoney που επιβλέπει 1,7 δισ. δολάρια. «Ο κόσμος λέει ''ίσως τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Ίσως η Fed έχει δίκιο όταν λέει ότι τα στοιχεία είναι εντάξει και ίσως η οικονομία είναι εντάξει''.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v