Πορτογαλία: Αύξηση 0,2% στο ΑΕΠ το α' τρίμηνο

Σε ετήσια βάση η οικονομία αναπτύχθηκε 0,9%, δηλαδή με τον πιο αργό ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2014. Η κυβερνητική δαπάνη αυξήθηκε 0,3%, η δαπάνη των νοικοκυριών κατά 0,3% και το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε σε 12,4%.

Πορτογαλία: Αύξηση 0,2% στο ΑΕΠ το α τρίμηνο

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Πορτογαλίας «έτρεξε» κατά το πρώτο τρίμηνο με τον ίδιο ρυθμό σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2015, καθώς μια αύξηση στην καταναλωτική δαπάνη αντιστάθμισε με το παραπάνω μια πτώση στις εξαγωγές.

Το ΑΕΠ εμφάνισε αύξηση 0,2% από το προηγούμενο τρίμηνο, οπότε επίσης αναπτύχθηκε 0,2%, ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής. Σε προκαταρκτική του έκθεση στις 13 Μαΐου, η υπηρεσία είχε εκτιμήσει μια αύξηση 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,9%. Πρόκειται για τον πιο αργό ρυθμό από το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αναφέρει το Bloomberg.

Κατά το πρώτο τρίμηνο, η κυβερνητική δαπάνη εμφάνισε άνοδο 0,3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ η δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,3%. Οι εισαγωγές ενισχύθηκαν 1% και οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 0,7%.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, σε 12,4%.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, και η διακυβέρνησή του, αντιστρέφουν τις περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα με πιο γρήγορους ρυθμούς από την προηγούμενη ηγεσία, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την έμμεση φορολογία. Η κυβέρνηση προβλέπει πως η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε 1,8% φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v