Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SocGen: H Eυρώπη ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

H αβεβαιότητα για την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με το νέο διάγραμμα της SocGen για τους μαύρους κύκνους.

SocGen: H Eυρώπη ο μεγαλύτερος «μαύρος κύκνος»

Η απότομη αλλαγή στις προσδοκίες για μια αύξηση των επιτοκίων από την Fed και η αβεβαιότητα γύρω από το μέλλον της Ευρώπης, είναι δύο από τους «μαύρους κύκνους» που μπορεί να πλήξουν την παγκόσμια οικονομία υποστηρίζει η Societe Generale.

Οι «μαύροι κύκνοι» είναι οικονομικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι που μπορεί να ταρακουνήσουν τις παγκόσμιες αγορές. Είναι δύσκολο να προβλεφθούν και αποτελούν πραγματικά πολύ άσχημα νέα αν επαληθευτούν.

Η γαλλικά τράπεζα προβλέπει ακόμα πως υπάρχει 30% πιθανότητα για μια «απότομη προσγείωση» της Κίνας.

«Το ενδεχόμενο για λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις στην Κίνα είναι σημαντικό» εκτιμούν αναλυτές της Societe Generale σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο θα είχε επιπτώσεις σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Όπως μεταδίδει το Business Insider, η αβεβαιότητα για την πολιτική κατεύθυνση της Ευρώπης είναι το μεγαλύτερο ρίσκο για την παγκόσμια οικονομία. Η οριακή ήττα του ακροδεξιού υποψηφίου στις αυστριακές εκλογές και το επερχόμενο δημοψήφισμα στην Βρετανία έχουν κλιμακώσει τις ανησυχίες για μια αναπάντεχη πολιτική στροφή στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές της τράπεζες εκτιμούν πως υπάρχει κίνδυνος 40% για ένα αναπάντεχο συμβάν στην Ευρώπη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία.

«Με μια πολύ γεμάτη πολιτική ατζέντα τα επόμενα τρίμηνα, ο κίνδυνος για ένα συμβάν που θα έχει αναπάντεχες επιπτώσεις παραμένει υψηλός, είτε είναι για την απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου για το OMT στις 21 Ιουνίου, είτε για το δημοψήφισμα για το «Brexit» στις 23 Ιουνίου, είτε οι ισπανικές εκλογές στις 26 Ιουνίου, είτε το ιταλικό δημοψήφισμα τον Οκτώβριο και πηγαίνοντας προς το 2017, οι εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία και πιθανότατα στην Ιταλία» προειδοποιούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v