Το νερό βάζει... φωτιές

Μέχρι το 2011, η ξηρασία είχε σπρώξει μέχρι και 1,5 εκατομμύρια αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους, οι οποίοι βρέθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να στελεχώνουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα.

Το νερό βάζει... φωτιές

Μπορεί το νερό να προκαλέσει χάος; Η περίπτωση της Συρίας είναι αποκαλυπτική καθώς αν και η πίεση για το νερό σίγουρα δεν είναι η μοναδική αιτία της σύγκρουσης εκεί, αναμφίβολα βοήθησε να τροφοδοτηθεί ο εμφύλιος πόλεμος.

Μέχρι το 2011, η σχετική με την ξηρασία αποτυχία των καλλιεργειών είχε σπρώξει μέχρι και 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γη τους˙ οι εκτοπισμένοι βρέθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να στελεχώνουν τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το Ισλαμικό Κράτος και την αλ Κάιντα.

Μαρτυρίες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη κυβερνητικής βοήθειας κατά την διάρκεια της ξηρασίας ήταν ένας κεντρικός παράγοντας υποκίνησης της αντικυβερνητικής εξέγερσης. Επιπλέον, μια μελέτη του 2011 δείχνει ότι τα προπύργια των ανταρτών ήταν μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την αποτυχία των καλλιεργειών.

Απο το 2006, είχαν διατυπωθεί προβλέψεις ότι η συριακή «αναδυόμενη κρίση για το νερό ενέχει τον κίνδυνο για σοβαρή οικονομική αστάθεια και ακόμα και κοινωνικο-πολιτική αναταραχή».

Όλα ξεκίνησαν όταν η Δαμασκός αποφάσισε να αυξήσει τη γεωργική παραγωγή της. Η Συρία είχε ήδη διπλασιάσει τις αρδευόμενες εκτάσεις της κατά τα προηγούμενα 15 χρόνια, και το πενταετές σχέδιο του 2006 προέβλεπε την περαιτέρω αύξησή τους. Ειδικοί πίστευαν πως η αυξανόμενη ζήτηση νερού από τη Συρία είχε ξεπεράσει τη διαθεσιμότητα του νερού.

Για να υποστηρίξει το πενταετές σχέδιο, η Συρία είχε προγραμματίσει να αυξήσει γρήγορα τη στάγδην άρδευση και άλλες πιο αποτελεσματικές μεθόδους, αλλά αυτό αποδείχθηκε υπερβολικά φιλόδοξο. Επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι γεωργοί θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν γρήγορα στη νέα τεχνολογία. Αυτό αποδείχθηκε σωστό.

Ακόμα χειρότερα, μόλις τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια, η Συρία επλήγη από σοβαρή ξηρασία. Μέχρι το 2011, οι αποδόσεις του σιταριού είχαν μειωθεί κατά περισσότερο από 50%. Ένα μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου της χώρας είχε πεθάνει, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες γεωργικών εργατών και αγροτών. Τα αποθέματα σίτου έκτακτης ανάγκης είχαν εξαντληθεί, και για ορισμένους, η μόνη επιλογή που τους είχε απομείνει ήταν να ενταχθούν στους αντάρτες.

Με άλλα λόγια, η ξηρασία άλλαξε το οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο της Συρίας.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v