Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η Bundestag αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν θα είναι παρούσα η Μέρκελ. "Παράλογη" χαρακτηρίζει την απόφαση ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Η Γερμανία αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα ένα συμβολικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κίνηση που μπορεί να δημιουργήσει εντάσεις με την Τουρκία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για το Βερολίνο και τους Ευρωπαίους, λόγω του προσφυγικού.

Η Τουρκία αρνείται ότι η δολοφονία 1,5 εκατ. Αρμενίων κατά την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου συνιστά γενοκτονία και έχει προειδοποιήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα θα βλάψει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο χρόνος που επελέγη να εγκριθεί το συγκεκριμένο ψήφισμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο αμήχανος για τη Μέρκελ, σχολιάζει το Reuters, καθώς η καγκελάριος έχει βασίσει το πολιτικό της μέλλον στη συμφωνία με την Τουρκία για το προσφυγικό, η οποία προβλέπει πως η Άγκυρα θα λάβει ρευστό, απελευθέρωση της βίζας και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ως αντάλλαγμα θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις κατά το παρελθόν, η Μέρκελ είναι πλέον ανίσχυρη να σταματήσει την έγκριση του ψηφίσματος, το οποίο προωθήθηκε από το κόμμα των Πρασίνων και στηρίζεται από βουλευτές του συντηρητικού μπλοκ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Βερολίνο αναμένει να υπάρξει έντονη αντίδραση από την Άγκυρα, η οποία πέρυσι, όταν η Αυστρία ενέκρινε παρόμοιο ψήφισμα, ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Βιέννη και προειδοποίησε για «μόνιμες αρνητικές επιπτώσεις» στις σχέσεις Τουρκίας-Αυστρίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλντιρίμ χαρακτήρισε "παράλογη" την έγκριση του ψηφίσματος, ενώ προειδοποίησε πως θα αποτελέσει "δοκιμή" για τη "φιλία των συμμάχων".

Ωστόσο, Γερμανοί αξιωματούχοι ευελπιστούν πως η ψήφος αυτή δεν θα υπονομεύσει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. «Παρά τη ρητορική του, πιστεύουμε πως ο Ερντογάν έχει ισχυρό συμφέρον να λειτουργήσει η συμφωνία για το μεταναστευτικό και δεν θα αφήσει το ψήφισμα να σταθεί εμπόδιο», σχολίασε αξιωματούχος που πρόσκειται στη Μέρκελ.

Η ίδια η Μέρκελ πάντως δεν θα βρίσκεται στην Bundestag για την ψηφοφορία, λόγω άλλων υποχρεώσεων, όπως ανέφερε εκπρόσωπός της.

Το ψήφισμα χρησιμοποιεί τη λέξη «γενοκτονία» στην επικεφαλίδα του αλλά και στο κείμενό του, ενώ αναγνωρίζει πως η Γερμανική Αυτοκρατορία, στρατιωτικός σύμμαχος τότε των Οθωμανών, δεν έκανε τίποτα για να σταματήσουν οι δολοφονίες.

Σημειώνεται πως περισσότερες από 20 χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, έγουν εγκρίνει παρόμοια ψηφίσματα τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας, η οποία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι εσφάγησαν το 1915, αλλά αρνείται πως υπήρξε συντονισμένη εκστρατεία εξάλειψής τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως μεταδίδει η ηλεκτρονική εφημερίδα e-Pontos, στο κείμενο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για το ψήφισμα απουσιάζει ξεκάθαρη αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής, αν και γίνεται σαφής αναφορά στις Γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ασσυροχαλδαίων.

"Μην ενδώσετε στις πιέσεις"

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αρμενίας ζήτησε από τους Γερμανούς βουλευτές να μην ενδώσουν στην προειδοποίηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα πληγούν οι σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας, και να περάσουν το ψήφισμα.

"Είμαι σίγουρος ότι οι πολιτικοί στη Βουλή έχουν την ίδια άποψη και δεν θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να πτοηθούν", είπε ο πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν στη γερμανική εφημερίδα Bild, σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες.

"Εάν κάνεις παραχωρήσεις για βραχυπρόθεσμα πολιτικά συμφέροντα, τότε θα συνεχίσεις να το κάνεις ξανά και ξανά. Και αυτό είναι κακό για τη Γερμανία, είναι κακό για την Ευρώπη και για τον κόσμο", πρόσθεσε.

"Έχω την αίσθηση ότι αυτή η συμφωνία είναι έτσι κι αλλιώς χτισμένη πάνω σε άμμο, και με έναν σύμμαχο σαν την Τουρκία θα είναι δύσκολο να τεθεί σε εφαρμογή μακροπρόθεσμα", είπε ο Σαρκσιάν, αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τους μετανάστες

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v