Γερμανικό χτύπημα μέσω... Αρμενίας στην Τουρκία

Η αναγνώριση της γενοκτονίας από τη γερμανική Βουλή προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, έναν κρίσιμης σημασίας σύμμαχο στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Ανακάλεσε τον πρέσβη της η Αγκυρα. Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία, λέει η Μέρκελ.

Γερμανικό χτύπημα μέσω... Αρμενίας στην Τουρκία

Η Κάτω Βουλή της Γερμανίας ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα το συμβολικό ψήφισμα που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις. 

"Με μία ψήφο κατά και ένα παρόν, το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε από μια αξιοπρόσεκτη πλειοψηφία της γερμανικής Bundestag", δήλωσε ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Νόρμπερτ Λάμερτ. Αξίζει να σημειωθεί πως στη σημερινή ψηφοφορία στην Bundestag δεν παρέστησαν η καγκελάριος Μέρκελ, ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το ψήφισμα εκτιμάται πως θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία, έναν κρίσιμης σημασίας σύμμαχο για τη Γερμανία και την Ευρώπη στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν ανησυχία για την επίπτωση που θα έχει στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ήδη, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της έγκρισης του ψηφίσματος, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας, του AKP, δήλωσε πως η αναγνώριση της γενοκτονίας "έβλαψε σοβαρά τις σχέσεις" Τουρκίας-Γερμανίας. Πηγή του κόμματος δήλωσε στο Reuters πως το AKP θα παρουσιάσει διακήρυξη κατά της ψήφου στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Άγκυρα ανακαλεί τον πρέσβη της από το Βερολίνο για διαβουλεύσεις.

Την ώρα που ψηφιζόταν η αναγνώριση της γενοκτονίας, περίπου 10.000 Τούρκοι διαδήλωναν στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για αποστολή χιλιάδων απειλητικών e-mails της τουρκικής κοινότητας προς Γερμανούς βουλευτές.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας καταδίκασε την ψηφοφορία, λέγοντας πως η έγκριση του ψηφίσματος θα ήταν "παράλογη" και πως θα έθετε σε "δοκιμασία τη φιλία μεταξύ συμμάχων". Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης πως απηύθυνε προσωπικά έκκληση στην Άνγκελα Μέρκελ να εργαστεί κατά της ψήφου και πως η καγκελάριος του υποσχέθηκε ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε. 

Χθες είχε χαρακτηρίσει "γελοία" την ψηφοφορία, τονίζοντας πως "επρόκειτο για ένα συνηθισμένο γεγονός που συνέβη σε συνθήκες πολέμου το 1915". 

Aπό την πλευρά του ο Μ. Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ανεύθυνες και αβάσιμες» αυτές τις αποφάσεις 

Παράλληλα σε ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως "ο τρόπος για να κλείσεις τις σκοτεινές σελίδες της δικής σου ιστορίας δεν είναι να αμαυρώνεις την ιστορία άλλων χωρών με ανεύθυνες και αβάσιμες κοινοβουλευτικές αποφάσεις".

Στο  κείμενο του ψηφίσματος καταδικάζονται οι πράξεις της πρώην κυβέρνησης των Νεότουρκων, η σχεδόν ολοκληρωτική εξόντωση των Αρμενίων και άλλων Χριστιανικών ομάδων (ιδιαίτερα των Ασσυροχαλδαίων) στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ τονίζεται πως "η σχεδιασμένη απέλαση και εξόντωση περισσοτέρων από ενός εκατομμυρίου Αρμενίων από το καθεστώς των Νεότουρκων, αρχής γενομένης από τις 24 Απριλίου του 1915, είναι ένα παράδειγμα μαζικής δολοφονίας, εθνικής εκκαθάρισης και γενοκτονίας". 

Στο ψήφισμα καταδικάζεται επίσης ο ρόλος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ως στρατιωτικού συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ σημειώνεται πως παρά τις ξεκάθαρες πληροφορίες που είχαν και Γερμανοί διπλωμάτες και ιεραπόστολοι για οργανωμένες απελάσεις και εξόντωση των Αρμενίων, η Γερμανία δεν προσπάθησε να σταματήσει αυτό το "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας".

Μέρκελ: Ισχυροί οι δεσμοί με την Τουρκία

Η Γερμανία έχει ισχυρές σχέσεις με την Τουρκία παρά τις διαφορές σε ορισμένα ζητήματα, δήλωσε την Πέμπτη η Άγκελα Μέρκελ μετά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την γερμανική Βουλή.

«Υπάρχουν πολλά που συνδέουν την Γερμανία με την Τουρκία και ακόμα και αν έχουμε κάποιες διαφορετικές απόψεις σε μεμονωμένα ζητήματα, το εύρος των συνδέσμων, της φιλίας και των στρατηγικών δεσμών μας είναι μεγάλο» ανέφερε η κα. Μέρκελ σε συνέντευξη τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ίδια πρόσθεσε πως η Γερμανία τάσσεται υπέρ του διαλόγου ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία και επιδιώκει καλές σχέσεις με την Άγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v