Δεν βάζει «ταβάνι» στην παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Παραμένουν διχασμένα τα μέλη του ΟΠΕΚ, με το Ιράν να πείθει Βενεζουέλα και Αλγερία ότι οποιοδήποτε πλαφόν απαιτεί ποσοστώσεις. Στο στρατόπεδο της Σαουδικής Αραβίας, Κουβέιτ και Κατάρ.

Δεν βάζει «ταβάνι» στην παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ δεν άλλαξε σήμερα τη στρατηγική του, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέλη του Οργανισμού απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία για τη θέσπιση πλαφόν στην παραγωγή, όπως ανέφερε ένας από τους απεσταλμένους μιλώντας στο Reuters.

Προσερχόμενοι στην εξαμηνιαία συνάντησή τους στην έδρα του Οργανισμού στη Βιέννη, οι υπουργοί φάνηκαν να διαφωνούν για το ποια θα έπρεπε να είναι η επόμενη κίνηση του καρτέλ. Παρότι κάποια μέλη όπως το Κουβέιτ και το Κατάρ ήταν θετικά σε ένα «ταβάνι» στην παραγωγή, η Βενεζουέλα, η Αλγερία και άλλοι συμφώνησαν με το Ιράν στο ότι ένα πλαφόν πρέπει να συνοδεύεται από σύστημα ποσοστώσεων μεταξύ των κρατών.

Άλλοι υπουργοί, όπως της Νιγηρίας, έκαναν έκκληση για συζήτηση με ανοικτό μυαλό αλλά και ενότητα, κάτι που δεν επετεύχθη σε προηγούμενες συναντήσεις.

Πάντως, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Abdalla Salem el-Badri, ανέφερε μιλώντας στο διεθνές δίκτυο ότι σήμερα, για πρώτη φορά έπειτα από μήνες, η ατμόσφαιρα στη συνάντηση ήταν «πολύ θετική». Το στέλεχος δήλωσε ευχαριστημένο με τον τρόπο με τον οποίο ανακάμπτει η αγορά και με την τιμή του πετρελαίου, αυτή τη στιγμή κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε στο Reuters ότι η χώρα ανησυχεί για τις τιμές, ωστόσο η αγορά τα πηγαίνει καλά. «Δεν θα αναταράξουμε την αγορά», τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο πως η τελευταία εξισορροπείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v