Evans (Fed): Όχι άλλη αύξηση επιτοκίων μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2%

Η κεντρική τράπεζα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία της προκειμένου να φτάσει στο στόχο του 2%. Μια «πιο επιθετική σύσφιξη» μπορεί να επαναφέρει την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά που έπληξε την οικονομία το πρώτο τρίμηνο, λέει ο τραπεζίτης.

Evans (Fed): Όχι άλλη αύξηση επιτοκίων μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει 2%

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι ο πληθωρισμός να αγγίξει το στόχο της Fed για 2%, υποστήριξε σύμφωνα με το Bloomberg ο πρόεδρος της τράπεζας του Σικάγο, Charles Evans.

«Προκειμένου να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη στο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα φτάσουν σε πληθωρισμό 2%, ίσως είναι καλύτερο να καθυστερήσουμε τις αυξήσεις στα επιτόκια μέχρι ο βασικός πληθωρισμός να αγγίξει πράγματι το 2%», τόνισε ο τραπεζίτης σε απόσπασμα ομιλίας που θα δώσει σήμερα στο Λονδίνο.

«Οι κίνδυνοι για πτώση του πληθωρισμού φαίνονται μεγάλοι –το να χάσουμε αξιοπιστία σε μια πτωτική φάση θα καταστήσει ακόμη δυσκολότερο να φτάσουμε κάποια στιγμή στο στόχο για τον πληθωρισμό», εκτίμησε, προσθέτοντας πως είναι μικρότερες οι πιθανότητες ανόδου.

Ο Evans, του οποίου η γνώμη επηρεάζει αλλά δεν έχει φέτος δικαίωμα ψήφου στη χάραξη πολιτικών, υπογράμμισε πως, παρότι «μπορεί να αρμόζει» να αυξηθεί το επιτόκιο αναφοράς δύο φορές φέτος, «οποιαδήποτε κίνηση προς πιο επιθετική σύσφιξη» θα μπορούσε να επαναφέρει την αναταραχή στη χρηματοπιστωτική αγορά που έπληξε την αμερικανική οικονομία τους πρώτους τρεις μήνες του 2016.

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο επεσήμανε πως δεν αναμένει το 2016 επιπρόσθετη βελτίωση στο βασικό πληθωρισμό, από τον οποίο εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v