Στις κάλπες σήμερα οι Ιταλοί για την εκλογή δημάρχων

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι είναι φαβορί μόνο στο Τορίνο, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι εκλογές δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Στις κάλπες σήμερα οι Ιταλοί για την εκλογή δημάρχων

Οι Ιταλοί ψηφίζουν σήμερα τους δημάρχους των μεγαλυτέρων πόλεων της χώρας, σε μια εκλογική διαδικασία που θα «δοκιμάσει» τη δημοφιλία του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και δεν αποκλείεται να δώσει μεγάλο προβάδισμα στο αντικαθεστωτικό Κίνημα των 5 Αστέρων.

Ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος του Ρέντσι είναι φαβορί μόνο στο Τορίνο, ενώ ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι εκλογές δεν θα έχουν επιπτώσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αν, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, κανένας υποψήφιος δεν λάβει περισσότερο από το 50% των ψήφων, τότε θα διενεργηθεί στις 19 Ιουνίου δεύτερος γύρος εκλογών μεταξύ των δυο υποψηφίων που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους.

Περίπου 13 εκατ. άτομα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν για δημάρχους σε περίπου 1.300 κωμοπόλεις και πόλεις της Ιταλίας, ωστόσο πολιτικά η προσοχή επικεντρώνεται στη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολη και το Τορίνο.

Η Ρώμη προσφέρει ευκαιρία στο Κίνημα των 5 Αστέρων να αξιοποιήσει τον θυμό του κόσμου έναντι των βασικών κομμάτων της αριστεράς και της δεξιάς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Άλλωστε, το σλόγκαν του κινήματος είναι απλό: «Ειλικρίνεια». Το Κίνημα υπόσχεται να μειώσει τους μισθούς και τα προνόμια των πολιτικών και να διενεργήσει δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 11 το βράδυ, όταν θα ανακοινωθούν και τα exit polls των βασικών πόλεων. Οι αρχικές προβλέψεις με βάση την πραγματική καταμέτρηση ψήφων θα δημοσιοποιηθούν μια ώρα αργότερα.

Η υποψήφια του Κινήματος των 5 Αστέρων, Virginia Raggi, ελπίζει πως θα γίνει η πρώτη γυναίκα δήμαρχος και προηγούνταν στην τελευταία δημοσκόπηση.

Στο Μιλάνο, ο υποψήφιος του Ρέντσι, Giuseppe Sala, ενώ αναμένονταν να εξασφαλίσει μια άνετη νίκη, τώρα φαίνεται να απειλείται σοβαρά από έναν μετριοπαθή κεντροδεξιό αντίπαλο.

Στο Τορίνο, ο Piero Fassimo του Δημοκρατικού Κόμματος, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Τέλος, στη Νάπολη, αναμένεται να εκλεγεί ο αριστερός Luigi de Magistris.
.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v