Η Σ. Αραβία «κόβει» τις τιμές του πετρελαίου για την Ευρώπη

Σε ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στους πελάτες, η κρατική πετρελαϊκή Saudi Aramco ανέφερε πως μείωσε τις τιμές του light crude κατά 35 σεντς το βαρέλι προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι για τις χώρες της Μεσογείου, για τις παραδόσεις Ιουλίου.

Η Σ. Αραβία «κόβει» τις τιμές του πετρελαίου για την Ευρώπη

Η Σαουδική Αραβία μείωσε χθες τις τιμές πετρελαίου για την Ευρώπη, σηματοδοτώντας την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών μετά την αποτυχία της προσπάθειας να μπει «φρένο» στην παραγωγή, λόγω της αύξησης των εξαγωγών από το Ιράν.

Σε ηλεκτρονική επιστολή που έστειλε στους πελάτες, η κρατική πετρελαϊκή Saudi Aramco ανέφερε πως μείωσε τις τιμές του light crude κατά 35 σεντς το βαρέλι προς τη Βορειοδυτική Ευρώπη και κατά 10 σεντς το βαρέλι για τις χώρες της Μεσογείου, για τις παραδόσεις Ιουλίου, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

Η μείωση της τιμής αποτελεί έκπληξη, καθώς συνήθως η ζήτηση αυξάνεται το β' εξάμηνο του έτους αφού επανέρχεται η κανονική λειτουργία των διυλιστηρίων μετά την περίοδο εργασιών συντήρησης. Επιπροσθέτως, οι πρόσφατες διακοπές στην παραγωγή χωρών όπως η Νιγηρία και ο Καναδάς είχαν δώσει ώθηση στις αγορές.

Ωστόσο, η κίνηση της Σ. Αραβίας έρχεται μετά την αποτυχία της συνόδου του ΟΠΕΚ (την Πέμπτη) να συμφωνήσει σε «πλαφόν» στην παραγωγή, κάτι που ουσιαστικά δίνει το «ελεύθερο» στα δύο μέλη του με τη μεγαλύτερη επιρροή -δηλαδή τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν- να παράγουν όση ποσότητα θέλουν.

Σημειώνεται πως η προμήθεια ιρανικού πετρελαίου στην ΕΕ φτάνει τώρα τις 400.000 βαρέλια ημερησίως, ενώ η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει τον όγκο αυτόν στις 700.000 βαρέλια ημερησίως τους επόμενους μήνες, μετά και τις συμφωνίες τις οποίες «έκλεισε» με διυλιστήρια στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Η Σαουδική Αραβία από την πλευρά της εξήγαγε 800.000 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο προς την Ευρώπη πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v