Η δανέζικη τράπεζα Nykredit λανσάρει ομόλογο ειδικό για «bail in»

To ομόλογο κύριας εξασφάλισης (senior bond) των 500 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει νομικές διατυπώσεις που εξασφαλίζουν ότι θα «κουρευτεί» πριν από άλλα ομόλογα κύριας εξασφάλισης σε περίπτωση εκκαθάρισης.

Η δανέζικη τράπεζα Nykredit λανσάρει ομόλογο ειδικό για «bail in»

Η δανέζικη τράπεζα Nykredit πουλάει τη Δευτέρα ένα νέο είδος τραπεζικού χρέους, σε ένα καθοριστικό τεστ για τους νέους κανονισμούς για το «bail in».

To ομόλογο κύριας εξασφάλισης (senior bond) των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει νομικές διατυπώσεις που εξασφαλίζουν ότι θα «κουρευτεί» πριν από άλλα ομόλογα κύριας εξασφάλισης σε περίπτωση εκκαθάρισης της τράπεζες, έχει προσελκύσει πάνω από 2 δισ. ευρώ παραγγελίες από το πρωί της Δευτέρας.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times, η πώληση του ομολόγου παρακολουθείται στενά από τους Ευρωπαίους επενδυτές και τις επενδυτικές τράπεζες.

Με βάση τους νέους κανονισμούς για την εκκαθάριση των τραπεζών, οι ομολογιούχοι θα είναι στην «γραμμή του πυρός».

Οι τράπεζες πρέπει να εκδώσουν μια συγκεκριμένη ποσότητα ειδικών ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bond) για να τηρήσουν τους κανονισμούς. Ωστόσο οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακολουθήσει διαφορετικές προσεγγίσεις για το ποιο είδους χρέους υπολογίζεται, είτε τροποποιώντας το νόμο είτε ενθαρρύνοντας τη χρήση μιας νέας κατηγορίας ομολόγων.

Η σημερινή έκδοση της δανέζικης τράπεζας ακολουθεί την θέσπιση νέων κανονισμών στην Δανία για «μαξιλάρι χρέους» στις τράπεζες στεγαστικής πίστης.

Ένα άλλο κίνητρο για την έκδοση του ομολόγου είναι η ενίσχυση της αξιολόγησης της Nykredrit.

«Περιμένουμε να φτάσουν και άλλοι εκεί που πήγε η Nykredit Realkredit» ανέφερε σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα η S&P, λέγοντας πως το εργαλείο χρέους μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για άλλες τράπεζες, παρά το γεγονός ότι οι δανέζικες τράπεζες αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους νέους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Τα λεγόμενα «κύρια χρεόγραφα εκκαθάρισης» έχουν απόδοση 1,1 ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα mid-swaps, πολύ υψηλότερα από τα υφιστάμενα κύρια ομόλογα της τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v