Έρευνα κατά Goldman Sachs στις ΗΠΑ για ύποπτη συναλλαγή με το 1MDB

Η τράπεζα προς το παρόν δεν κατηγορείται για αδικοπραγία. Οι αρχές εξετάζουν πιθανή παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί τραπεζικού απορρήτου, που απαιτεί τα ιδρύματα να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στους αρμόδιους.

Έρευνα κατά Goldman Sachs στις ΗΠΑ για ύποπτη συναλλαγή με το 1MDB

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να καθορίσουν αν το Goldman Sachs Group παραβίασε τον νόμο παραλείποντας να «σημάνει συναγερμό» για ύποπτη συναλλαγή στη Μαλαισία, τονίζουν πηγές από το περιβάλλον των ερευνών και τις οποίες επικαλείται το MarketWatch.

Η έρευνα εστιάζει σε τρία δισ. δολάρια που συγκέντρωσε η Goldman Sachs μέσω έκδοσης ομολόγων για λογαριασμό του μαλαισιανού κρατικού επενδυτικού ταμείου 1Malaysia Development –γνωστού και ως 1MDB. Μερικές μέρες αφότου η τράπεζα έστειλε τα έσοδα σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό που ελέγχεται από το fund, τα μισά από τα χρήματα εξαφανίστηκαν στο εξωτερικό.

Κάποια από αυτά αργότερα κατέληξαν στον τραπεζικό λογαριασμό του πρωθυπουργού, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, αλλά και βάσει εγγράφων μεταφοράς χρημάτων που εξέτασε η Wall Street Journal.

Τα χρήματα προορίζονταν για τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου πρότζεκτ ακινήτων στην πρωτεύουσα της χώρας, υποδομή που υποτίθεται πως θα τόνωνε την οικονομία της χώρας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι προγραμματίζουν ανακρίσεις στελεχών της Goldman, αναφέρουν οι πηγές, ωστόσο η τράπεζα δεν κατηγορείται για αδικοπραγία. Όπως ισχυρίζεται, δεν θα μπορούσε να γνωρίζει το πώς το 1MDB θα χρησιμοποιούσε τα χρήματα που συγκέντρωσε.

Οι αρμόδιοι εστιάζουν στο αν η τράπεζα δεν συμμορφώθηκε με την αμερικανική νομοθεσία περί τραπεζικού απορρήτου, η οποία απαιτεί από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στις ρυθμιστικές αρχές. Ο νόμος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί κατά τραπεζών που δεν είχαν αποκαλύψει ξέπλυμα χρήματος στο Μεξικό ή που αγνόησαν ενδείξεις που συνδέονταν με το σκάνδαλο Madoff.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v